Има поне 20 хил. свободни работни места в IT сектора

На България е нужна икономика на знанието, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Има поне 20 хил. свободни работни места в IT сектора

Снимка: Стоян Йотов

520 ~ 1 мин. четене

Поне 20 хил. свободни работни места има в IT специалностите и тази тенденция ще се запази десетилетия. Спори се какъв да е моделът на икономиката дали на бетона, стоманата, на цветните метали, полезните изкопаеми или на селскостопанската продукция. На България е нужна икономика, базирана на знанието.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Пловдивския университет Паисий Хилендарски, където присъства на раздаването на дипломите на абсолвентите от Факултета по математика и информатика.

Този ден е специален, но за него се използват клишета, които не са верни. Примерно, че е уникален и неповторим. Такива неща се говорят и за сватбените церемонии, а те понякога се повтарят. Даже в някои случаи вторият път е по-добър от първия. В този смисъл се надявам това да не е последното ви дипломиране. Моето беше преди 10 г., пошегува се вицепремиерът.

Томислав Дончев пожела на абсолвентите да намират удоволствие в работата си. По думите му няма по-трагично занимание от това, което се прави без вдъхновение“, предаде в. „24 часа“. 

Той връчи дипломите на двама пълни отличници, а ректорът проф. Запрян Козлуджов го награди с почетния знак на университета.

Подкрепи Economic.bg