Имат ли бъдеще държавните криптовалути

Все повече правителства решават да създадат собствени виртуални валути и това поставя под въпрос самата идея за децентрализирана платформа за разплащане

Имат ли бъдеще държавните криптовалути

Снимка: Unsplashed

1652 ~ 3 мин. четене
Автор: Александър Александров

Какво представляват криптовалутите? Днес, повече от десет години след тяхната поява, ние все още не можем да отговорим еднозначно на този въпрос. А възможните отговори варират от бъдещето на финансите, до поредния балон. Подвластни на огормни флуктуации, обект на засилващи се регулации от страна на правителства по целия свят, те продължават да са предпочитани от ИТ специалисти, стартъпи и киберпънк фенове, но също и от доста сериозни бизнесмени. И докато всички погледи през последните месеци са насочени към проекта Libra, с който Facebook планира да навлезе в този пазар, една друга по-значима тенденция е на път да окаже влияние на бъдещото развитие на бранша - държавни криптовалути.

Криптовалутите се развиха като алтернатива на централизираните държавни финансови системи и първоначално правителствата съвсем естествено бяха поставени сред техните противници. Много от тях оправдаха тези очаквания, въвеждайки редица ограничения в сектора. Неочаквано за мнозина обаче някои решиха да възприемат диаметрално противоположен подход и да създадат собствени държавни криптовалути. Кои са те и какви може да са очакванията им от този брак с лошото дете на финансите? Ето някои от най-любопитните проекти в тази сфера.

Еквадор

Може да и сте очаквали, че пионер в тази област ще бъде някоя иновативна държава като Южна Корея, Япония, Естония или САЩ. Нищо подобно. Първата държава, пуснала своя дигитална валута в обръщение с държавни пари, е Еквадор. Малката южноамериканска икономика създаде своята Sistema de Dinero Electrónico в самия край на 2014 г. и според правителствени източници тя има за цел да допълни националната финансова система, а не да я замени. Тя може да се използва за плащания между физически и юридически лица, както и за заплащане за таксиметрови и други услуги.

Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, определян от мнозина за узурпатор на властта и дори диктатор, едва ли е първият, който ви хрумва, когато си помислите за иновации, внедрявани от държавата. Точно това обаче направи той през 2018 г., когато обяви държавната криптовалута Petro, която според него ще спомогне за монетарния суверенитет на социалистическата страна. Нейното предимство е в обезпечаването й с държавните резерви от петрол и полезни изкопаеми. Целта на венецуелските власти е чрез този иновативен подход да подпомогнат разпадащата се финансова система в страната, да заобиколят американските санкции и да получат нови възможности за достъп до международно финансиране. Успехът на проекта обаче за сега е под въпрос, още повече, че той среща критики от опозицията в страната, както и от редица международни експерти.

Най-големият играч

при държавно създадените криптовалути обаче скоро може да се окаже Китай. Страната може да пусне своя дигитална монета съвсем скоро, използвайки предимствата на блокчейн технологията, но запазвайки контрола. Очаква се първите емисии да бъдат отпуснати на технологичните бегемоти Alibaba и Tencent, финтех платформата Union Pay, както и няколко китайски банки.

Това би дало на Поднебесната империя нови възможности да влияе на пазарите и би добавило още един аспект на търговската война със САЩ, давайки повече независимост на Пекин. Плюсовете обаче не стигат до тук. Китай ще даде на света още едно доказателство, че се превръща в технологичен лидер, този път – в областта на блокчейн. В добавка, Комунистическата партия ще получи

мощен нов инструмент за следене

на начина, по който гражданите на страната извършват плащания с всички последствие от това – борба с прането на пари, корупцията и престъпността, но също и с противниците на режима.

Планове за държавно подкрепени криптовалути имат също Индия, Естония и дори Маршаловите острови. Някои от страните в този списък целят модернизиране на своята финансова система и стимулиране на технологичното предприемачество, други – повече финансова независимост и ограничаване на външното влияние.

Независимо дали става въпрос за диктатури, или за едни от най-изрядните демокрации обаче, подобен ход би могъл да обезсмисли основната идея на криптовалутите, лишавайки ги от тяхната най-голяма ценност – децентрализацията. Аспект, който е в самото сърце на идеята за такива платежни инструменти. Затова и вероятно ще минат още много години, преди държавно подкрепените криптовалути да докажат своята виталност и да получат по-широка подкрепа от технологичния бранш.

Коментари: 0