Имотите поскъпват с 10% през 2016 г.

На пазара в София се продават 100 имота над милион

Имотите поскъпват с 10% през 2016 г.

Снимка: Стоян Йотов

184 ~ 1 мин. четене
10% ръст на цените на имотите спрямо 2015 прогнозира маркетинг-мениджърът на "Адрес имоти" Калоян Богданов. По думите му новото строителство ще бъде във фокуса на интереса през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите.

“Цените по квартали в София варират от 700 до 3000 евро и зависят от редица компоненти”, отбелязва Богданов, цитиран от "Труд". Според него раздвижването на активността на пазара на имоти се дължи на редица фактори, сред които падащите лихви по депозити, все по-достъпните ипотечни кредити, отпускани от кредитните институции, конкуренцията между банките и умереният ръст на доходите на населението.

Над 100 имота, всеки с начална цена от над 1 милион евро, предлага пазарът на недвижими имоти в София. Част от тях са луксозни къщи в покрайнините на столицата, други са бивши посолства, разположени в центъра на града, трети се причисляват към архитектурните паметници.

Богданов допълва, че че пазарът на недвижими имоти не само се възстановява, но вече отчита и ръст в луксозният сегмент.

Трети най-търсени райони за покупка на имот през 2015 г. и първите месеци на 2016 г. в София са “Младост”, “Център” и “Люлин”. Кварталите “Дружба”, “Манастирски ливади”, “Овча купел”, “Надежда”, “Лозенец”, “Изток”, “Изгрев” и “Витоша” допълват топ 10 на районите с най-много продажби на жилища.
Коментари: 0