Имотният пазар във Великобритания най-накрая се укроти

Връхната точка на търсенето на Острова може би е премината, считат някои брокери

Имотният пазар във Великобритания най-накрая се укроти

Снимка: Pixabay

1324 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цените на жилищата във Великобритания отчитат спад за първи път от пет месеца през юни, което е индикация, че имотният пазар вероятно губи част от инерцията си с наближаващия край на данъчните облекчения, предава Bloomberg. Средната цена на жилищата се е свила с 0.5% до 260 358 паунда (359 хил. долара), сочат данни на ипотечния кредитор Halifax. Спадът следва покачването с 1.2% през май. Междувременно данните показват, че от началото на годината цените са нараснали с 8.8% спрямо година по-рано.

Данъчното облекчение на стойност 15 хил. паунда за купувачите, което действа през месеците на пандемията, помогна на имотния пазар да избегне проблемите в икономика като цяло по време на кризата. Британците обаче вече няма да могат да се възползват от стимула, тъй като започна постепенната му отмяна от 1 юли.

„Важно е да поставим умерения спад в контекст, като средните цени все още са с над 21 хил. паунда по-високи спрямо същия период на миналата година, след до голяма степен неочаквания период на ръстове“, коментира управляващият директор на Halifax Ръсел Галей.

Данните на Halifax сочат, че купувачите се ориентират към по-големите къщи извън градовете в резултат на 16-месечната блокада. Здравната криза отне от привлекателността на градовете и подхрани очакванията, че повече хора ще работят от вкъщи в бъдеще.

Междувременно цените в Лондон са нараснали с 2.9% на годишна база през юни, докато повечето други области са записали двуцифрен скок. Цените на жилищата в Уелс са се повишили с 12%, а в Северозападна Англия и Йоркшир те са записали най-силните си ръстове от началото на 2005 г. насам.

Отделни данни, публикувани от IHS Markit, показаха, че строителната индустрия във Великобритания е нараснала с най-бързия си темп от 24 години насам, стимулирана от ръста на жилищното строителство.

IHS съобщи още, че ключовият ѝ индекс на мениджърите по поръчките е скочил до 66.3 пункта през юни. Силното търсене подложи на натиск възможностите на снабдителните вериги да отговорят на очакванията и стимулира най-големия ръст на разходите за покупка от началото на воденето на статистика през 1997 г.

Подкрепи Economic.bg