Индия се отказа от китайските танкери

Делхи реже търговско-икономическите си отношения с Пекин заради Ладак

Индия се отказа от китайските танкери

Снимка: Pixabay

Всички индийски държавни петролни компании са се отказали да фрахтоват китайски танкери, съобщи The Economic Times. Според изданието отказът се отнася не само за танкери под китайски флаг, но също и за такива, плаващи под удобен флаг, но собственост на китайски компании.

„Причината е разпореждане на индийските власти за съкращаване на търговско-икономическите отношения с Китайската народна република в отговор на нейните опити да постави под свой фактически контрол Ладак, които доведоха до военно напрежение между двете държави“, пише The Economic Times.

Ладак е съюзна територия, управлявана от Индия, разположена между планината Кунлун на север и един от ридовете на Хималаите – на юг. Регионът често е наричан „Малкият Тибет“ и през май и юни беше арена на военни действия между двете азиатски ядрени сили, при които бяха отчетени загинали и ранени и от двете страни.

Индийските петролни компании са включили в своите глобални търгове специално условие за право на отказ на наемането на чуждестранни танкери в полза на такива, плаващи под индийски флаг. Това практически изключва възможността за участието на китайски танкерни компании в индийските търгове за доставки на петрол. Освен това Делхи възнамерява да се обърне към страните, износители на петрол, с молба повече да не товарят петрол на китайски танкери за Индия.

Коментари: 0