Индустриалните поръчки в Германия тръгнаха леко нагоре

Най-голямата икономика в Европа се бори с външни и вътрешни фактори

Индустриалните поръчки в Германия тръгнаха леко нагоре

Снимка: Pixabay

336 ~ 1 мин. четене
Германските индустриални поръчки са се увеличили през март, след като предходните два месеца статистиката отчиташе спадове, пише Reuters. Данните са някакво облекчение за най-голямата икономика в Европа, която е изправена пред рязко забавяне на растежа през тази година.

Договорите за стоки „Произведени в Германия“ са нараснали с 0.6%, показват данни на Федералната статистическа служба, докато очакванията на анализаторите бяха за 1.5%.

Увеличението през март се дължи главно на поръчките на едро. Данните за промишлените поръчки показват, че през следващите месеци активността в преработващата промишленост ще остане ниска, обясниха от Министерството на икономиката.

Изключвайки поръчките на едро, промишлените поръчки са спаднали с 1.9% през март, съобщиха от министерството.

Германските износители се борят с по-слабото търсене от чужбина, търговските напрежения, предизвикани от политиката на Доналд Тръмп „Америка на първо място“ и от бизнес несигурността, предизвикана от планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Вътрешните фактори включват проблеми в автомобилната индустрия, където компаниите се борят да се приспособят към по-строгите правила за емисиите.

През първото тримесечие промишлените поръчки са паднали с 4.1%, като спадът се дължи основно на по-слабото търсене от чужбина, съобщиха от министерството.

Индексът на промишлените поръчки за февруари бе ревизиран леко до спад от 4% в сравнение с предишния спад от 4.2%.
Коментари: 0