Интернет неутралността в САЩ пада от днес

Интернет неутралността в САЩ пада от днес

Снимка: Pixabay

Правилото за интернет неутралността в Съединените щати официално спира да важи от днес. С това регулацията на онлайн средата там напълно се променя, съобщава CNN. 

Решението за отмяната на тъй наречените „правила на Обама“ бе взето в края на 2017 г., само две години след въвеждането им. Предложението за тази стъпка дойде от председателя на Федералната комисия по комуникации Ажит Пай, назначен по-рано на поста си от президента Доналд Тръмп. 

Интернет неутралността бе въведена през 2015 г. с идеята да се създадат равни условия за играчите на пазара. Принципът установи норми, според които доставчиците на интернет трафик да нямат право да манипулират изкуствено скоростта на пренос. 

Решението за отмяната им предизвика остра реакция както от страна на обществото, така и на бизнеса. Гиганти като Facebook и Google не се поколебаха да се обявят срещу този ход. 

Анализатори обясниха, че макар правилото на интернет неутралността на първо четене да важи само за САЩ, премахването ѝ ще се отрази в глобален план

По думите на Пай обаче „тези ненужни и вредни интернет регулации“ ще бъдат премахнати и ще бъде възстановен стария принцип, който е служил на онлайн света близо 20 години. 
Коментари: 0