Инвестират 133 млн. лв. в инфраструктура в образованието

160 млн. лв. ще бъдат отпуснати за спешните центрове

Инвестират 133 млн. лв. в инфраструктура в образованието

През новия програмен период ще бъдат инвестирани допълнително 133 млн. лв. в образователна инфраструктура. Това обяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Средствата ще отидат в сферата на професионалното образование, за да може професионалните гимназии да бъдат оборудвани с апаратура и зали, съобразени със спецификата на обучението.

Павлова посочи още, че предстои и сериозна финансова подкрепа за спешните центрове на стойност 160 млн. лв.

Милиард и половина лева сме предоставили директно в управлението на общините през новия програмен период и сме одобрили 29 от всички 39 инвестиционни програми, а от юни ще бъде дадена зелена светлина на всички“, уточни министърът на регионалното развитие.

Ще продължи инвестирането в подобряването на градската среда, транспорта, ремонти на учебни заведения, енергийна ефективност на публични и обществени сгради. Ще бъдат вложени и средства чрез Фонда за градско развитие, който е ориентиран към бизнес проекти.

Одобрени са и първите 15 проекта по Региони в растеж за пътни участъци, които са основно в Северна България.

Според Лиляна Павлова предвидените ремонти на пътища през следващите месеци ще създадат известни затруднения и забавяне на трафика. Критичните точки през летния сезон ще бъдат АМ "Хемус", Витиня и Лешница, при които движението ще се осъществява двупосочно в едната пълна лента.

Другият сериозен участък, където са стартирали ремонтни дейности, е Димово- Видин. Там обхватът на рехабилитацията е голям. Пътят обаче е в много лошо състояние. В участъка край Димово заедно с пътната настилка се полага и водопровод, така че най-критичната точка ще бъде готова през юни и ще се облекчи трафика", обясни министър Павлова.

Коментари: 0