Инвеститорите избират България заради качествените специалисти

Повечето българи говорят чужди езици и имат добро образование, заяви Петър Пенчев

Инвеститорите избират България заради качествените специалисти

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

Чуждите компании избират да инвестират в България, вместо в други държави от Централна и Източна Европа, най-вече заради качествените специалисти.

Това стана ясно от думите на Петър Пенчев от Българската агенция за инвестиции (БАИ) по време на икономическия форум „Шумът на парите“, предаде репортер на Economic.bg.

„Опитваме се да рекламираме България като Швейцария на Балканите. Имаме доста ценен човешки капитал. На 45% от българите владеят поне още един чужд език, а голяма част говорят и 2-3 чужди езика“, посочи Пенчев.

„Имаме доста добро образование на фона на останалите ни конкуренти. Голям плюс е, че 60% от българите имат завършено висше образование“, отбеляза той. В България могат да се намерят подготвени кадри на много по-ниски цени и това привлича чуждестранните инвеститори.

„Един българин може да свърши работата на един западноевропеец със същото качество, но на много по-ниска цена“, категоричен бе той.

„Не можем да предприемем твърде сериозни насърчителни мерки за нови инвеститори, заради европейското законодателство. В това отношение Македония и Сърбия ни превъзхождат“, обясни Пенчев.

БАИ обаче се старае да насърчи инвестициите с помощта на ниските оперативни разходи и качеството на човешкия капитал в България.

Трябва да подобрим административните срокове, така ще решим 80% от проблемите. С това е свързана една от насърчителните мерки, отбеляза експертът.

По думите му има липса на подготвени средни мениджъри, които тепърва трябва да бъдат обучени за съответните индустрии. Този проблем обаче ще се реши с времето, допълни той. 

Коментари: 0