Инвеститорите разпродават турски лири преди срещата на централната банка

Въпреки че очакванията са институцията да вземе добро за тях решение, те се застраховат

Инвеститорите разпродават турски лири преди срещата на централната банка
Курсът на турската лира се понижава, тъй като инвеститорите разпродават своите активи в тази валута преди новата среща на турската централна банка. Това се случва от няколко дни насам и така след три месеца устойчиво възстановяване след срива през август валутата на югоизточната ни съседка е поевтиняла с почти 3% от началото на декември, пише Reuters.

Причината за сегашния спад на лирата е предстоящата среща на централната банка и по-конкретно очакваното решение на институцията да задържи основния лихвен процент - едноседмичната репо лихва – непроменена или на ниво от 24%. Въпреки че сега инвеститорите разпродават своите запаси от турска лира, несигурни какво ще бъде решението на банката и как ще повлияе на турската икономика, анализаторите очакват запазването на лихвата непроменена да бъде прието добре от пазарите.

„Като се има предвид безпокойството на пазара относно риска централната банка да понижи лихвените проценти преждевременно през 2019 г., едно решение за запазване на равнището би се отразило добре на курса на лирата”, гласи бележка от компанията RBC Capital Markets към клиентите ѝ.

Засега обаче инвеститорите се застраховат срещу евентуално друго решение на турската централна банка и съответно срещу свои загуби, разпродавайки своите запаси от турски лири. Така към 15:05 ч. българско време турската валута е поевтиняла с около 0.40% както спрямо американската валута, така и спрямо европейската.
Коментари: 0