Инвестициите с най-висока възвръщаемост

Къде да вложим парите си, за да получим по-добра доходност

Инвестициите с най-висока възвръщаемост
Автор: Силвия Велчева

Работят ли парите Ви усилено за Вас? Вижте с кой вид инвестиране може да изкарате по-голяма доходност. Сравнете най-използваните методи за капиталовложения в България с не толкова традиционните такива:

1. Инвестиции в имоти

Най-разпространената инвестиция в България е покупката на жилище или недвижим имот. Повечето от експертите на пазара за недвижими имоти са на мнение, че през тази година ще имаме леко поскъпване на цените на имотите, особено в София или по морети и ски курортите. Все пак, обаче, възстановяването на пазара ще е много плавно и постепенно. Плюс това покупката на недвижим имот си е една сериозна инвестиция, изискваща голям капитал, с какъвто повечето потребители не разполагат и прибягват до използването на ипотечен кредит. Пък и такъв род инвестиция е с по-дългосрочна перспектива, като основната доходност от нея може да е по-скоро под формата на наем от имота, тъй като не може да се очаква добра капиталова печалба с оглед поскъпването цената на имота в краткосрочен диапазон.  Това единствено преимущество ни предлага процентно едноцифрена възвръщаемост на вложените средства.

2. Влагане на средствата в банкови депозити

Другата предпочитана форма на инвестиране от повечето българи е депозиране на спестените средства в някоя банка. За съжаление, обаче, миналогодишната банкова криза имаше доста негативен ефект върху потребителското доверие, като доведе и до понижение до 1-3% на лихвените проценти, давани върху депозитите у нас, а някои банки предлагат вече дори нулеви лихви. Затова и все повече хора търсят алтернативна форма на инвестиция, която да им донесе повече доходност.

3. Инвестиции на финансовите пазари

С потенциал за най-голяма възвръщаемост, но и най-слабо разпространени (поради простата причина, че не всички хора за запознати с тях) са инвестициите на финансовите пазари. Капиталовложенията във финансови инструменти като т.нар. Договори за разлика (CFDs) предлагат често двуцифрена доходност и то за кратък период от време. Доста борсови индекси и акции по света имат силно увеличение от началото на годината. Силно раздвижване има и при другите инструменти, като златото, петрола и валутите, което позволява извличането на ползи чрез спекулиране на тези пазари. Естествено това е свързано и с поемането на по-високи рискове, както при стартирането на всеки нов бизнес. И въпреки това има доста трейдъри, които с почти минимални вложения в рамките на 100 лв. са успели само за няколко месеца да умножат многократно средствата по сметките си. Един от тях е Явор Николов, който за по-малко от 5 месеца успява да умножи първоначалната инвестирана сума над 10 пъти. Основното преимущество на този род инвестиции е, че има много безплатни обучителни материали на разположение, за да може всеки заинтересован да се докосне и да разбере тази материя. Това е и единственият вариант инвестиране, при който може да пробваш своята стратегия с безплатни виртуални средства. При това е абсолютно препоръчително преди да инвестирате реалните си средства да опитате преди това на демо сметка.

Научете повече за търговията на финансовите пазари от най-добрата книга. Ако решите изгответе и тествайте на практика своя план за инвестиция с помощта на безплатна демо сметка.


Източник: Адмирал Маркетс

Коментари: 0