Иранските власти спряха интернета в страната заради протестите

Вече 72 часа местните жители нямат достъп до глобалната мрежа

Иранските власти спряха интернета в страната заради протестите

Снимка: БТА

Достъпът до интернет в Иран е спрян след жестоки сблъсъци между полицията и протестиращи граждани. Целта на правителството е да попречи на организирането на масови демонстрации.

В петък правителството обяви, че въвежда лимити за продажба на горива и повишава цената, като посочи икономическия натиск на американските санкции като причина за това. Стъпката доведе до нарастване на цените с 50% и в цялата страна бързо избухнаха протести, довели и до сблъсъци със силите за сигурност, съобщава днес Busines Insider.

В събота правителството наложи интернет затъмнение, като отряза цялата свързаност на страната, с изключение на 4% от мрежата, в опит да ограничи възможностите на протестиращите да се организират за демонстрации. 

Данните от петък са за убити 12 протестиращи, съобщава BBC. Предполага се обаче, че в действителност броят им е по-голям. Говорителят на иранската съдебна система Голамхосейн Есмаили каза пред журналисти във вторник, че протестите са отшумели и "в страната се възстанови спокойствие", пише Reuters. 

Интернет затъмнението обаче остава в сила. 

Ограничаването на онлайн достъпа на иранците затруднява изясняването на ситуацията в страната. Някои видеоклипове, качени в социалните мрежи, въпреки забраната, показват, че протестите продължават и в понеделник вечерта.

Това не е първият случай за тази година, когато правителство блокира достъпа на гражданите до интернет. През август Индия спря интернета на спорния регион Кашмир и оттогава досега отряза полуавтономния статус на региона.
Коментари: 0