Иранският петрол губи пазари по-бързо от очакваното

Част от спада в доставките се дължи на нежеланието на транспортните компании да доставят ирански нефт

Иранският петрол губи пазари по-бързо от очакваното
560 ~ 2 мин. четене

С наближаването на ноември, когато ще започнат да действат новите американски санкции срещу Иран, ислямската държава вече намалява доставките на петрол на световния пазар и то с по-бързи темпове, отколкото се очакваше, пише The Wall Street Journal.

През септември износът от там може да падне с 1/3 в сравнение с юни, съобщиха източници пред вестника, запознати с плановете за товарене на пристанища.

Длъжностни лица в държавната National Iranian Oil Co. по предварителната оценка прогнозират, че доставките ще паднат до около 1.5 млн. барела дневно през септември срещу 2.3 млн. барела през юни.

Анализаторът Сара Вакшоури, която е работила за National Iranian Oil Co., очаква, че доставките на нефт от Иран ще паднат до 800 хил. барела на ден през септември, което ще е 2 пъти по-ниско от нивото на текущия месец.

През април, преди Вашингтон да обяви оттеглянето си от ядрената сделка с Иран, доставките на страната възлизаха на 2.68 млн. барела на ден, а през август те възлизат на 1.66 млн.

Експертите прогнозираха намаление на доставките с около 1 млн. барела на ден до края на годината, но сега някои от тях смятат, че значителна част от този спад може би вече е настъпила.

Част от спада в доставките се дължи на нежеланието на транспортните компании да доставят ирански петрол.

Съединените щати ще се опитват да сведат до минимум търговията с ирански петрол след 4 ноември, когато санкциите ще започнат да действат изцяло. Всяка фирма, която осъществява бизнес с Иран, може да бъде наказана от Съединените щати.

Излизайки от ядрено споразумение с Иран от 2015 г., Белият дом каза, че през август и ноември САЩ ще възстановят санкциите срещу Иран на два етапа.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg