Ирина Бокова изгуби шансове за върха в ООН

Това е най-слабото досегашно представяне на българския кандидат

Ирина Бокова изгуби шансове за върха в ООН

Българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова остана на 6-о място в последното предварително гласуване в Съвета за сигурност на международната организация.

Тя бе подкрепена от представители 6 държави, 7 гласуваха против, а двама се въздържаха. Това е най-слабото представяне на Бокова в гласуванията досега. В предишния вот тя бе пета.

И това гласуване бе спечелено от Антонио Гутереш от Португалия. Той получи 12 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“. След него се наредиха сръбският кандидат Вук Йеремич – 8 „за“, 6 „против“ и 1 „въздържал се“, словенският Мирослав Лайчак – 8 „за“, 7 „против“ и аржентинката Сузана Малкора – 7 „за“, 7 „против“ и 1 „въздържал се“.

Бокова получи дипломатично предупреждение от премиера Бойко Борисов да се класира на някое от първите две места, за да продължи да бъде подкрепяна от България. 

При настоящите обстоятелства става все по-вероятно България да издигне втора кандидатура в лицето на еврокомисар Кристалина Георгиева. Георгиева се радва на силно положителен международен имидж и вероятно ще привлече по-голяма подкрепа в надпреварата за най-високия пост в световната политика. Очаква се правителството да обяви подкрепата си за нея още на следващото си заседание тази сряда. 

Коментари: 0