„Ислямска държава“ готви нови атентати в европейски държави

Службите в Испания задържаха трафиканти на терористи

„Ислямска държава“ готви нови атентати в европейски държави
296 ~ 1 мин. четене

Терористичната групировка „Ислямска държава“ възнамерява да извърши атентати в редица европейски държави, пише британският в. The Times.

Информацията е съобщена от американския генерал Рупърт Джоунс, получена от западната коалиция при отстъплението на джихадистите от сирийския град Манбидж.

Засега не е ясно кои са конкретните страни, които са мишена на терористите. Джоунс е уверен, че ще бъдат получени още много данни за плановете на „Ислямска държава“, след като бъде превзет иракският й бастион Мосул, който международната коалиция планира да отвоюва до пролетта.

Испанската полиция задържа четирима души по подозрения, че имат връзки с трафикантска мрежа и че са били използвани от „Ислямска държава“ да вкарват бойци в Европа, включително замесени в миналогодишните нападения в Париж. Това съобщи вътрешното министерство в Мадрид, цитирано от AP.

Четиримата са имали връзка с т. нар. сирийски бежански маршрут, който се смята, че е бил използван от „Ислямска държава, за да стигнат парижките атентатори в Европа през гръцкия остров Лерос през октомври 2015 г.

Двама бяха арестувани в градове в Северозападна Испания и двама в югоизточния град Алмерия.

Според разследването арестуваните са контактували преди и след атентатите от 13 ноември в Париж с поне един от двамата терористи, задържани в края на миналата година в австрийския град Залцбург за връзки с нападенията във френската столица, съобщи AFP.

Подкрепи Economic.bg