Испански съд забрани на Ryanair да таксува ръчния багаж

От компанията обаче са категорични, че решението няма да се отрази на политиката им да взимат допълнителни пари за ръчни чанти

Испански съд забрани на Ryanair да таксува ръчния багаж

Снимка: Pixabay

Практиката на нискотарифната авиокомпания Ryanair да таксува допълнителния ръчен багаж е неправомерна и не може да се прилага в Испания. Това определи съд в страната, цитиран от Reuters.

Компанията реши миналата година, че клиентите трябва да плащат допълнително, ако искат да качат второ „парче“ багаж в салона на самолета. Сега пътниците имат право да носят безплатно само „малка чанта за лични нужди“, която да се поставя под предната седалка. Всичко останало е платено.

Пътничка, пътувала от Мадрид за Барселона, обаче се е обърнала към съда, след като персоналът на авиокомпанията я принудил да плати 20 евро за 10-килограмов багаж, който тя взела в салона. Съдът е разпоредил на Ryanair да ѝ върне 20 евро плюс лихвите, но отхвърли искането ѝ за компенсация от 10 евро заради причинените ѝ неудобства.

Съдията реши, че ръчният багаж би могъл да се носи лесно в салона, като се позова на испанска разпоредба, която разрешава на пътниците да взимат ръчния си багаж в самолета без допълнителни такси. Освен това определи таксата като неправомерна и я обяви за невалидна в Испания.

Искането за компенсация е отхвърлено, тъй като безспорно пътничката е засегната от гняв и безсилие, затова че е трябвало да плати допълнителни непредвидени разходи, но дискомфортът ѝ не е достигнал равнище, което да оправдае компенсацията, се посочва в мотивите за решението на съда.
Решението му не може да бъде обжалвано.

„Това решение няма да засегне багажната политика на Ryanair“, коментираха от компанията пред Reuters. Според авиокомпанията решението е „изолиран случай, в който погрешно се тълкува търговската ѝ свобода да определя размера на кабинния багаж“.

Миналата година Италия също забрани на Ryanair и Wizz Air да таксуват ръчния багаж. Според италианския регулатор тази допълнителна такса трябва да бъде включена в стандартната тарифа, защото налагането ѝ след това е фалшиво представяне на действителната цена на билета и не позволява да се направи реално сравнение с тарифите на останалите компании, поради което клиентите биват лъгани.
Коментари: 0