Италия и Франция се борят с опасни горещини

Червен код е обявен в 18 италиански града днес

Италия и Франция се борят с опасни горещини
Рекордно високи температури са измерени днес в Италия. Червен код за опасни горещини заради рекордно високите температури е в сила в 18 града в страната. Сред тях са Рим, Милано, Генуа, Верона, Венеция, Болцано и Болоня. Очаква се температурите да достигнат до 40 градуса по Целзий, съобщават италианските медии.

Оранжев код за опасни горещини е в сила в 34 френски департамента днес. Зоната, за която се отнася оранжевият код, обхваща цяла Източна Франция и част от юга. Според метеоролозите страната преживява най-горещото си лято от 2006 г. 

Вчера в южния град Ним за първи път от години бяха регистриране близо 40 градуса по Целзий на сянка. Един от най-опасните райони днес е долината на река Рона, където се очакват температурите да достигнат 34 - 38 градуса.

Топло ще бъде и в Югозападна Франция, а дори в обичайно по-хладните северни райони на страната термометрите ще показват 30-31 градуса. В Париж, който от две седмици страда от жегите, миналата седмица бяха измерени 37 градуса.

Жестоките горещини измъчват Северна Европа. Жегата заплашва да опустоши посевите със зърнени култури, а на места заради засушаванията и проливните дъждове има опасения за още щети. 
Коментари: 0