Иванов: Законът не дава право на КЕВР да провери сделката за ЧЕЗ

Това може да се случи, едва когато сделката бъде финализирана и се види какво предвижда тя

Иванов: Законът не дава право на КЕВР да провери сделката за ЧЕЗ
716 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на този етап няма законово основание да проверява сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов, който свика брифинг по темата. По неговите думи Комисията може да се самосезира едва след финализиране на сделката, когато се види какви са условията по нея.

„Тече процедурата, сделката не е финализирана, а има само предварителен договор. Ако бъде финализирана сделката, КЕВР има ясно разписани правомощия“, каза Иванов. Той добави, че регулаторът се ръководи само от закона и подзаконовата нормативна уредба.

„В хода на процедурата Комисията има два случая, в които регулаторът може да вземе отношение и да направи проверка“, каза Иванов.

Единият случай е когато купувачът залага частично или изцяло материалните активи на дружеството, необходими за осъществяване на лицензионната му дейност. „За момента няма информация за такова нещо“, смята председателят на КЕВР.

Припомняме, че преди няколко дни, в своя медийна изява, собственикът на фирмата купувач обяви, че сделката ще бъде финансирана със заем от голяма международна банка, а заемът ще бъде обезпечен с активите на ЧЕЗ.

Другият вариант, при който според Иванов КЕВР може да започне проверка на сделката, е, ако се продава обособена част от лицензирано дружество. „Но в случая няма такава продажба, дружествата се продават в цялост“, добави Иванов.

Припомняме, че „ЧЕЗ Електро България” АД и „ЧЕЗ Разпределение България” АД не са 100% собственост на CEZ. И при двете дружества 33% от капитала се притежава от миноритарни акционери, основно пенсионни фондове.

Иван Иванов сравни сделката за ЧЕЗ с прехвърлянето на собствеността на оператора, обслужващ Североизточна България. През 2011 г. германската E.ON продаде българския си бизнес на чешката Energo-Pro.

Председателят на КЕВР даде за пример и ТЕЦ „Варна“, който бе продаден от ЧЕЗ на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. По думите на Иванов ТЕЦ-ът минава тестови период, който върви успешно и ще заработи на 1 юни, след като вече три години не е включван.

„Ако „Инерком“ не се справя с управлението, КЕВР може да се намеси. Ако има отклонения с лицензията, следват административни проверки и финансови санкции“, каза Иван Иванов.

От регулатора добавят, че независимо от собствеността и етапа на сделката до 31 март 2018 г. ЧЕЗ трябва да подаде документи за заявления за цени и бизнес планове на следващия 3-годишен регулаторен период. По думите му, ако „Инерком“ вземе заем от банка, каквито са плановете, капиталът и лихвите не са ценоообразуващи при определяне цена на тока, така Иванов успокои гражданите и бизнеса относно цената на тока. 

Той коментира и енергийната система на страната заради студеното време и обилните снеговалежи последните дни. По думите му тя се справя безупречно като АЕЦ "Козлодуй" работи на пълна мощност и няма активиран студен резерв. 

Коментари: 0