Избират нови членове на ДКЕВР

Партиите трябва да представят своите кандидати до 25 март

Избират нови членове на ДКЕВР
3827 ~ 1 мин. четене

Стартира процедура по избор на нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). До 25 март партиите трябва да представят своите кандидати.

До тази дата имената им трябва да бъдат публикувани и на електронната страница на Народното събрание, където да престоят пет дни. Това предвижда новият правилник за избор на членовете на регулатора. По подобен начин се избират и членовете на Сметната палата, съобщава "Труд".

Всяка партия ще разполага с три минути, за да представи кандидатите си, които ще бъдат изслушани на 2 април в енергийната комисия на парламента, а на 7 април ще бъдат гласувани в пленарна зала. Търсят се 8 члена на регулатора и 1 председател. В момента комисията се състои от 7 души, като част от тях ще запазят работата си, научи „Труд“ от източник, близък до управляващата партия.

Досега регулаторната комисия се назначаваше със заповед на премиера с 5-годишен мандат. Заради промените в енергийния закон мандатът на членовете й ще бъде прекратен, като ще бъде сменен и председателят Светла Тодорова (на снимката), която е на тази позиция от началото на септември 2014 г.

Коментари: 0