Избирателната активност изостава сериозно от предишните два вота

Най-висока е активността в столицата, Смолян, Русе и Велико Търново

Избирателната активност изостава сериозно от предишните два вота

Снимка: БТА

6494 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Избирателната активност на вота 2 в 1 за президент и парламент е чувствително по-ниска от проведените през април и юли избори. Данните на Централната избирателна комисия към 16 ч. показват, че съвсем лек превес има президентския вот, в който са взели участие 25.72% от гражданите с право на глас. Активността в изборите за народни представители е едва 25.58%. Общо до избирателните секции към 16 ч. според ЦИК са отишли около 1.7 милиона души.

Според данните най-ниска е активността на гражданите в Силистра, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Най-висока е активността в Смолян, столичните 23-и и 24-и МИР, Русе и Велико Търново.

За сравнение, справка показва, че избирателната активност на изборите на 11 юли към 16 ч. е била 27.2% или с около 80 хиляди избиратели повече. На изборите през април пък активността е била близо 40% или общо над 2 милиона гласоподаватели. Тогава България избираше единствено парламент.

На последния президентски вот през 2016 г. пък активността към 16 ч. е над 40%.

Според Цветозар Томов, говорител на ЦИК, по всичко изглежда, че активността на днешните избори ще бъде в най-добрия случай от порядъка около 40%. За първи път в историята на изборите пък район в столицата (бел. р. - 23 МИР) е с най-висока избирателна активност, допълни Томов.

Подкрепи Economic.bg