Избраха Екатерина Захариева за правосъден министър

Тя получи подкрепата на ГЕРБ, АБВ и повече от половината депутати от Реформаторския блок

Избраха Екатерина Захариева за правосъден министър

Екатерина Захариева е новият правосъден министър. С гласовете на ГЕРБ, АБВ, повече от половината депутати от Реформаторския блок и част от Патриотичния фронт и БДЦ тя беше избрана за овакантения от Христо Иванов пост. "За" гласуваха 126 депутати, а 66 бяха "против", 17 се въздържаха.

Против бяха 37 депутати от БСП, 20 от ДПС, 7 от "Атака", един от Реформаторския блок (Атанас Атанасов) и двама независими. С "въздържал се" гласуваха 6 депутати от Реформаторския блок, 7 от Патриотичния фронт и 4 от "Български демократичен център" (БДЦ).

Пред депутатите новият правосъден министър обясни, че няма да дава празни обещания, а с работата и резултатите ще се докаже.

Кандидатурата на Захариева беше предложена от вицепремиера Меглена Кунева. Номинацията беше представена от ресорния вицепремиер, заради отсъствието на премиера Бойко Борисов, който все още е в Брюксел за заключителното заседание на Европейския съвет. При избора на Захариева  в пленарната зала беше почти целият кабинет на Борисов, включително и министърът в оставка Христо Иванов.

От новия министър ще се иска бързо завършване на съдебната реформа, успокояване на атмосферата сред съдии и прокурори, добър контакт между всички парламентарни групи в името на реформата. 

Коя е Екатерина Захариева?

Екатерина Захариева е бивш началник на кабинета на Президента на Република България от ноември 2014 г. до декември 2015 г. Родена е на 8 август 1975 г. Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От 2001 до 2003 г. работи като адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите.

От август 2009 г. е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. На 23.01.2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента.

От 13 март до 29 май 2013 г. е зам. министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.

От 6 август до 7 ноември 2014 г. е зам. министър-председател по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.

Коментари: 0