Избраха проект за Борисовата градина

\"Ковачев архитекти\" е победителят в конкурса

Избраха проект за Борисовата градина

Снимка: БГНЕС

Проектът за Борисова градина на фирмата „Ковачев архитекти“ е победителят в конкурса, който имаше за цел да определи кой ще състави подробния устройствен план на парка.

Проектът на „Ковачев архитекти“ е най-консервативният и предвижда максимално съхраняване на Брорисовата градина в сегашния й вид, без ново масивно застрояване. Сред препоръките на журито и Столична община е предложението за подземен паркинг под „Капитолия“ за 400 автомобила да бъде подложен на сериозна дискусия, пише OFFnews.


Функциите на парка напълно ще се запазят, като има идея дo Телевизионната кула да бъде изградена културна зала за посещения и събития.

Софийският стадион "Юнак" става зелен амфитеатър за срещи и дискусии, автокъщата "Капитолия" в Борисовата градина вече ще е информацинен център, а къпалнята "Мария Луиза" и лятното кино ще заработят отново. Мястото на конната база не е в Борисовата градина и поетапно тя ще бъде преместена. Това предвижда концепцията за развитие на "най-знаковата озеленена територия на София и България", съобщи проф. Пенчо Добрев, председател на 15-членното жури, което оценяваше седемте идеи на архитектурни колективи.

Коментари: 0