Изграждат първата обществена „зелена“ сграда в България

НПО, бизнесът, държавата и общината ще работят за екологията

Изграждат първата обществена „зелена“ сграда в България

Снимка: Стоян Йотов

4052 ~ 3 мин. четене
Автор: Лора Горовска

се очаква над 450 000 души дневно да използват метрото.Националната пациентска организация (НПО)  започва изграждане на първата публична „зелена“ сграда в България, съвместно със Столична община, Министерство на околната среда и водите и Българския форум на бизнес лидерите. Това стана ясно по време на пресконференция „Зелените инвестиции – бизнес перспективи пред социалноотговорните компании“, предаде репортер на Economic.bg.

Председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев припомни, че Столична община предостави сграда, която организацията да ползва. Тя е бивше училище, което има нужда от ремонт. Сградата е голяма и предоставя много възможности за реконструкция.

Проектът предвижда да се изгради екологичен демонстрационен център с комбинирани екотехнологии, който да се ползва от младите. Екосградата ще бъде предоставяна на училища, за да могат учениците да се докоснат до различните технологии.

Предвижда се в нея да има библиотека, пригодена за незрящи, информационен център с оборудвана компютърна зала, зала за семинари и обучения. Покривът и околните площадки ще бъдат покрити със специална растителност, която поглъща максимално много вредни емисии.

Станимир Хасърджиев изтъкна, че екологията и здравето са взаимно свързани, а идеята за сградата идва от убеждението, че пациентите са на първо място. Проектът ще е ключов за столицата, защото бизнес, държава, община и пациентска организация ще работят за екологията, като същевременно възпитават по-екологично поколение. Той коментира, че екологичното мислене и здравословния начин на живот трябва да се възпитават още от ранна детска възраст.

Според статистиката замърсеният въздух е причина за голям процент алергии и астми, сърдечносъдови и онкологични заболявания.

Финансирането на сградата ще бъде частично осигурено от Националния доверителен екофонд. За останалата част от средствата НПО се обърна към бизнеса и поиска подкрепа за довършване на демонстрационния център. „Екосградата ще бъде пример за бизнесмените да изграждат по-добър град чрез зелени инвестиции“, посочи още Хасърджиев.  

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че темата за околната среда е пряко свързана с човешкото здраве. Тя посочи, че в новия програмен период на Оперативна програма "Околна среда" ще бъдат отделени 115 млн. лв. за общините за реализирането на проекти. Със средствата ще бъдат закупени електромобили от публичните администрации. 

Ще се работи и за намаляване на вредните емисии на въздуха. Василева подчерта, че в следствие на предприетите екологични мерки през 2015 г. се отчита намаляване на съдържанието на фини прахови частици във въздуха. Държавата ще работи също и за облекчаване на административната тежест при реализиране на зелени инвестиции.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че една от новите политики за превръщането на София в зелен град безспорно е изграждането на велоалеи. Тя отбеляза, че вече има райони, в които хората спокойно могат да използват велоалеи. В момента тази мрежа се разширява с новите проекти.

„Там, където изграждаме или реконструираме нови улици и булеварди, ако е възможно, залагаме и велоалея. Имаме цялостна програма, по която работим. В момента е отворена процедура за градски велосипеди“, уточни Фандъкова. До началото на месец май се очаква подаване на документи от кандидатите. Срещу доставката на велосипеди и изграждането на стоянки се предоставят определени рекламни площи.

Кметът на София коментира, че п
рез 2019 г. метрото ще заема 45% от дела на градския транспорт в София и ще се използва от над 450 000 души дневно. Фандъкова припомни, че целта на всички големи европейски градове е до 2020 г. да бъде постигнато 20% намаляване на вредните емисии

Коментари: 0