Изгубени в сметките за парно

Обещанието на Борисов да връща на всички парите за скъпия руски газ експерти определят като политически гаф

Изгубени в сметките за парно

Снимка: Pixabay

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

С гръмки политически изказвания навръх 3 март тази година стана ясно, че Русия най-накрая се е съгласила да намали цената на природния газ за България и то със задна дата. С новината за трудните и успешни преговори с руската страна се похвали лично премиерът Бойко Борисов, обещавайки, че всеки потребител ще усети по-ниската цена.

Ситуацията беше безпрецедентна за България и в сектора настана хаос затова как ще се връщат парите на хората. Последваха обширни дебати, изчисления, свикване на Комисии с експерти, анализи, докато накрая се стигна до промяна в Закона за енергетиката. Промяна, с която на хората беше обещано, че ще им се върнати пари за скъпия руски газ, който са плащали през изминалия сезон 2019 г.

Много експерти определиха промените в Закона като „популистки“ и изразиха мнение, че трябва да бъде разработен друг модел като например вместо надвзетите средства от продадения газ от „Булгаргаз“ да се връщат на клиентите, да се създаде Фонд, в който те да бъдат внесени и да послужат за реална нужда на обществото. Обещанията на Борисов обаче трябва да се спазват и енергийната комисия беше длъжна да промени закона така, че пари да се връщат на всеки потребител през сметките му.

Пълен хаос

За „Топлофикация София“ цената беше намалена с 11.6% - на всеки потребител трябваше количеството топлинна енергия, фактутрирано за този период да бъде изчислено по новата и старата цена. Решението на КЕВР беше взето в края на месец юни и трябваше да се започне прихващането на тези суми със сметките за юни, които клиентите получиха през юли. От по-голямата сума се изважда по-малката сума и се получава разликата в парите, които хората могат да получат, обясни Елизабет Павлова от „Топлофикация София“. Тя допълни, че тези пари няма да бъдат връщани на ръка, на каса или по банков път, а ще бъдат приспадани от следващи сметки.

И докато потребителите очакваха да им бъдат връщани пари, тъй като „Булгаргаз“ договори 40% по-ниска цена на руския газ със задната дата, заради преизчисленията и прихващанията настана хаос в сметките за парно, които пристигнаха през юли. От „Топлофикация София“ обясняват, че част от топлинните счетоводители са изготвили изравнителните сметки само с новата, ретроактивна цена на топлинната енергия, без да отчетат сумите за възстановяване чрез прихващане от бъдещи сметки, като по този начин се стига до разминаване в сумите за връщане от изравнение.

Има и изравнителни сметки, в които са посочени заедно сумите за възстановяване или доплащане и тази за приспадане заради по-евтиния газ.

От „Топлофикация София“ обясниха пред Economic.bg, че объркване има заради това, че топлинният счетоводител са дали информация, че например на потребителя трябва да бъдат върнати 200 лв. и хората очакват да им се върнат. В тази сума обаче влизат и парите, които се прихващат и според Закона за енергетиката няма как да бъдат върнати на ръка. Така от столичната топлофикация обясниха, че остава впечатление, че има нещо некоректно и грешно.

Това прихващане продължава докато бъде изчерпана цялата сума за всеки потребител, каза говорителят на общинското дружество Елизабет Павлова. Към средата на август „Топлофикация София“ е възстановила 24 млн. лева на своите потребители от ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия. Към 17 август 2020 г. чрез прихващане на сметките за юни са върнати над 10 млн. лв., а със сметките за юли и годишните изравнителни сметки – още 13.8 млн. лв. Остават за възстановяване още близо 13 млн. лв., с които ще бъдат прихванати бъдещи сметки на потребителите. Павлова добави, че детайлна информация е качена на сайта им.

Политически гаф

Тежък политически гаф, направен от хора, които нямат представа от енергетиката. Така енергийният експерт Иван Хиновски обясни пред Economic.bg своята гледна точка за създалата се ситуация. „Предупреждавахме много пъти, че ще стане „боза“, защото има тотална некадърност в политическото управление на отрасъла“. Според него не е трябвало въобще да се връщат ретроактивно пари на потребителите, а да се сложат в буферни фондове, чрез които да се разпределят справедливо за всички.

„Случаят е уникален, защото имаме нова помесечна методика на ценообразуването и новият договор задължава регулатора да направи шест различни цени за цената на газа и за цената на топлинната енергия, при това преди да са завършили изравнителните сметки на абонатите“, каза Хиновски. Смесват се различни по тип процеси, а това е изключително сложен процес, смята експертът.

Нито една от страните, които трябваше да получат надвзети пари за газ от „Газпром“, не е процедирала така с връщането на парите, твърди Хиновски, обяснявайки, че те са изчислили тези последствия, които ние сега търпим.

По думите му това е политическо решение, наложено от министър-председателя, който „си произнесе присъдата“ и всички след него започнаха да повтарят, че процесът с връщането на парите може да се направи.

Ние казахме, че това ще доведе до хаос“.

Хиновски обясни, че цената на газа се отразява не само върху цената на топлинната енергия, а и върху тази на електроенергията, тъй като всички топлофикации са напречно субсидирани от цената на електроенергията.

Според него топлофикацията просто трябва да пусне една опростена методика как процедира, защото има всякакви спекулации.

КЕВР ще проверява хаоса

След като хората започнаха да недоумяват какво трябва да взимат и какво да доплащат в сметките си за парно, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се самосезира от публикации в медиите и ще провери всички топлофикационни предприятия.

„Топлофикация София“ може би е едно от най-проверяваните дружества, което от една страна е добре, тъй като дава информацията на хората за реалното състояние“, каза Елизабет Павлова.

От „Топлофикация София“ заявиха пред Economic.bg, че не се притесняват от проеверката на регулатора, тъй като информацията им е точна и публична и всеки може да я провери.

„Ние сме готови да съдействаме на регулатора“, каза още Павлова.

Според Хиновски обаче проверката на КЕВР няма да даде резултат.

Коментари: 0