Изказване на Федералния резерв тласна турската лира надолу

Негативна тенденция се наблюдава на всички развиващи се пазари

Изказване на Федералния резерв тласна турската лира надолу
Курсът на турската лира продължава движението си надолу спрямо тези на долара и еврото. Причината е, че американският Федерален резерв потвърди, че настоява за затягане на валутната политика на САЩ. Изявлението предвещава ново повишаване на основните лихвени проценти от страна на Вашингтон и съответно трудности за Турция, чийто външен дълг е деноминиран в долари.

Към 14 ч. българско време турската лира се е обезценила с 0.56% спрямо долара и с 0.43% спрямо еврото. Така, въпреки че през септември и октомври валутата на югоизточната ни съседка успя да възстанови значителна част от загубените си позиции през август спрямо долара, то сега започва да се очертава нова лоша тенденция. Дори и засега тя да бъде преодоляна с някакви стъпки от страна на Анкара, вчера рейтинговата агенция Moody’s прогнозира, че през първата половина на 2019 г. турската икономика ще се сблъска с нови трудности. Именно това становище даде начало на новия срив на лирата.

Обезценяването на турската валута днес идва на фона на това, че акциите и валутите на развиващите се пазари паднаха до най-ниското си ниво от седмица насам. Валутната криза в Турция кара инвеститорите да се опасяват относно огромното влияние, което президентът Реджеп Ердоган има върху паричната политика на страната, както и относно доколко Централната банка на страната е способна да се справи с двуцифрената инфлация, която надхвърли 25%.
Коментари: 0