Изказванията на председателя на Фед уплашиха инвеститорите

И трите водещи индекси на Уолстрийт потънаха, като най-зле се представиха авиокомпаниите

Изказванията на председателя на Фед уплашиха инвеститорите

Снимка: БТА

840 ~ 2 мин. четене

Акциите на Уолстрийт паднаха в сряда, след като изказванията на председателят на Федералния резерв уплашиха инвеститорите. Според Джером Пауъл трябва да бъдат предприети повече мерки за подпомагане на икономиката. Той също така предупреди за продължителна слаба икономическа активност поради пандемията. Dow Jones се понижи с 516 пункта, или 2.1%, до 23 247. S&P 500 затвори сесията с 1.8% по-ниско при 2 820, докато Nasdaq Composite спадна с 1.6% и отново достигна отрицателни стойности спрямо началото на годината. Зле се представи секторът на авиокомпаниите. Акциите на American Airlines паднаха с 6%, а United Airlines се понижи с 9%.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се сви с 5.8% на месечна база, според предварителните данни, публикувани в сряда. Това е най-резкият месечен спад в историята. Инвеститорите продължават да са предпазливи по отношение на пандемията. Европейските акции се понижиха значително в сряда, тъй като тревогите във връзка с втора вълна от вируса и времето нужно за създаване на ваксина натежаха върху настроенията на инвеститорите. Немският индекс DAX се понижи с 276 пункта, или 2.5%, до ниво от 10 542, докато FTSE се плъзна с 1.5% и достигна стойност от 5 904.

Запасите на лек суров петрол в САЩ се понижиха. Въпреки това, опасенията от втора вълна на пандемията бяха достатъчни да понижат стойността на суровината. Цената на петрола се понижи с 1%. Златото се повиши в изминалата сесия, след като Джером Пауъл обеща допълнителни стимули за икономиката ако са необходими.

Акценти днес

Икономически данни – САЩ

Данни за седмичните молби за помощи при безработица в САЩ ще бъдат публикувани днес в 15:30 часа българско време. Приблизително 20 милиона американски граждани останаха без работа поради пандемията. Очакванията на анализаторите са седмичните молби да се увеличат с 2.5 милиона.

Инструмент на фокус - Anglogold Ltd

Компанията основно се занимава с добив на благородни метали. Цената на акциите достигна ниво на съпротива и образува двоен връх около 27 USD. Получихме допълнителен сигнал за обрат в тренда от пресичането на двете линии на MACD. Вероятно е да видим тест на 50 периодната пълзяща средна.

GBP/USD

Валутната двойка успя да покрие голяма част от натрупаните загуби в средата на март, след като достигна ниво на подкрепа образувано от предходни дъна. Цената образува двоен връх и възходящото движение бе ограничено около 50 периодната пълзяща средна.

US Copper

Медта се намира в долната граница на възходящ трендови канал. 100 периодната пълзяща проста средна се явява като ниво на подкрепа за ценния метал, след като последните три опита за пробив и задържане на цената под нея бяха неуспешни.

EU Stocks 50

Индексът се намира в период на консолидация около 100 ЕМА. Стойността успешно проби индикатора, след като инвеститорите бяха притеснени от възможна втора вълна на пандемията. В момента EU50 се намира в ниво на подкрепа, където е възможно да видим лека корекция на рязкото негативно движение, но като цяло нагласите ни продължават да са мечи.

Подкрепи Economic.bg