Излязоха първите български имена в \"Документите от Панама\"

Те са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми

Излязоха първите български имена в \

Двете български имена, които се появяват в “Документите от Панама” са бизнессемейството Евгения и Николай Баневи. Те двамата и още няколко повтарящи се имена са записани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

Според Банева, в това няма нищо нередно. „Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики,“ заяви тя пред „24 часа“. Плащаме си редовно данъците, допълва Банева.

Тя споделя, че не се притеснява от проверка на НАП, коментирайки “Документите от Панама”.

Банева твърди, че фирмите, на които семейството е акционер или пълномощник са признати от българското законодателство. По думите й, единственият проблем е, ако в този списък фигурират български политици и държавни чиновници на високи или ниски постове. Останалото е свързано с нормални бизнес практики

„Ние имаме към 120 регистрирани фирми в България. Мога ли да знам всяка фирма с какво се занимава,“ допълва Банева.

Фирма Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара.

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник - 28-годишен мъж от южен български град. По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

В края на 2013 г. законът в Сейшелите обаче и променен – изискването е всички акции на приносител да станат поименни Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

Eвгения Банева каза още „Не познавам бизнесмен, който да няма 10-15 офшорки.“

Според нея, Панамските дoкументи са поредна международна конспирация, която пак има за цел лично отклонение от важните проблеми на човечеството. „Ако там наистина има някаква важна информация, свързана с политици, с наркотрафиканти и т.н., това действително се отнася до целия свят. Досега обаче не виждам информация, която да изглежда като: "Уау, тук наистина са открили нещо."

За съпруга си Банева обяснява, че "изобщо не е на тази вълна в момента" и едва ли би си вдигнал телефона.

Преди дни Банев обяви, че ще се кандидатира за президент, като номинацията му ще бъде издигната от "Евразийски клуб - България", който предстои да се регистрира като партия.

Това съобщава "24 часа", чиито бивш служител Алексения Димитрова е единственият български журналист, който има достъп до досиетата и сътрудничи с изданието.

Коментари: 0