Изнасяме гъши дроб и птиче месо за Япония
В момента тече процедура за разрешаване на износ на свинско месо

Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. Това обяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на българо-японски бизнес форум в хотел „Сенс" в София.
По думите му в момента тече процедура за разрешаване на износ на българско свинско месо към Япония. Двете процедури ще позволят на редица малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори и да започнат износ на продуктите си.
Зам.министър Петров призова японските компании да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа. Той им обясни, че има възможности за влизане в държавните и частни индустриални зони у нас.
Председателят на групата за приятелство „България – Япония" към горната камара на японския парламент - Коичи Киши, обяви на форума, че в Япония има 35 млн. малки и средни предприятия, повечето от които търсят възможности за излизането на нови пазари.
Между България и Япония съществува неизползван потенциал за нарастване и диверсифициране на двустранния стокообмен. Необходимо е и двете страни да търсят експортни възможности за балансиране и увеличаване на двустранния стокообмен, чрез насърчаване на преките контакти между български и японски фирми и бизнес партньори, допълни Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева. Тя се срещна с Атсуши Тойонага, комисар на Японската агенция за малки и средни предприятия.
На форума в София присъстваха над 50 български и японски компании. На него беше още и посланикът на Япония у нас Н.П. Такаши Коидзуми. Форумът е по проект „НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ", финансиран по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013.