Junk Foods - какво не знаем за тях

....освен, че те са най-обичаните храни

Junk Foods - какво не знаем за тях

Когато чуем за "junk food" , веднага се сещаме за кофти храна, за нездравословно хранене и изобщо за кошмар на диетолозите. В това понятие повечето хора включват определени хранителни вериги и техните хамбургери, сандвичи, пържени картофки, но също и понички, шоколад, бонбони, чипс и други. Дефиницията може да се разпростре и върху всичко, което спада към храните с високо съдържание на мазнини и холестерол.

Терминът джънк фууд се отнася за всяка храна, която е с високо съдържание на калории и наситени мазнини, сол или захар, като цяло - с малка хранителна стойност. Обикновено тези храни съдържат и допълнителни нездравословни вещества - натриев глутамат. Поради тези причини джънк фууд-ът води до затлъстяване.

Много храни от този тип имат редица привлекателни за консуматорите качества - приятен вкус, опаковани са атрактивно, имат привлекателни аромат и цвят. Изобщо, те са направени така, че да привличат очите и сетивата ни, но трябва да се внимава много с консумацията им.  

Приема се, че храните, определяни като джънк фууд, са нездравословни, но всъщност всички те съдържат хранителни вещества. Този тип хранене е масово използван в днешното забързано ежедневие. Тези храни обаче са изключително богати на мазнини и въглехидрати. 

Друга последица от тази нездравословна храна е ефектът на празната калория. Скоро след като попадат в организма, той отново изпитва чувство на глад, тъй като те водят до внезапен прилив на захари. Организмът гладува, търсейки нужните хранителни вещества, необходими му за осъществяването на важни физиологични процеси.

Хранителните навици трябва да се променят още в ранните години. Нездравословното хранене в детската възраст води до проблеми с метаболизма за в бъдеще.

Заведенията за бързо хранене са любими на малки и големи и лесно водят до пристрастяване. Ефектите от тази храна обаче могат да бъдат много сериозни - бързо наддаване на тегло, повишени нива на холестерол, риск от сърдечно-съдови заболявания, кожни проблеми, повишен риск от диабет и други.


Вижте и няколко любопитни факта за ресторанти за бързо хранене:

- Кралицата на Великобритания е собственик на ресторант на една от най-големите вериги заведения за бързо хранене, който се намира на територията на Бъкингамския дворец.

- Рекорд на друга верига ресторанти за бързо хранене е изчислила, че произведените за една година сандвичи, са с дължина 14 пъти обиколката на Земята.

- Друга компания вериги за бързо хранене е изобретила чаша-бисквитка, в която можеш да изпиеш кафето си, а после да я изядеш.

- Голяма верига фаст фууд ресторанти се е разсраснала толкова, че в момента тези ресторанти са едни от най-интересните коледни традиции в Япония. Веригата дори предлага специална коледна вечеря в пакети, които включват торта и шампанско

Коментари: 0