Кабинетът си даде положителна оценка за 100 дни управление

Стартираха реформи, излязохме от международната изолация, отчетоха четиримата вицепремиери

Кабинетът си даде положителна оценка за 100 дни управление

Снимка: ГЕРБ

3728 ~ 5 мин. четене

Оценката на това как правителството успя да се справи с първоначалните си оперативни задачи и да постави общите дългосрочни задачи е като цяло положителна. Има усещане за успокояване на политическата атмосфера, за установяване на дух на конструктивност, практичност и яснота по дългосрочните цели. Това каза вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на отчетната пресконференция по повод първите 100 дни от управлението на кабинета на Бойко Борисов.

За първи път ядрото на един основен екип се връща и не губи време да се адаптира, да опознава ситуацията и да се чуди какво да предприеме, посочи в началото на своето изложение Бъчварова. Заедно с нея пред медиите застанаха и другите трима вицепремиери - Ивайло Калфин, Меглена Кунева и Томислав Дончев.

Бъчварова посочи, че традиционната толерантност в първите 100 дни не може да бъде открита в събитията, които са се случили в този период на кабинета "Борисов". Обществената толерантност се ограничи до рамките на същностни граждански реакции, опозицията също не даде толерантност и беше доста активна в този период, не беше спокойна ситуацията и от външнополитическа и геополитическа гледна точка, посочи Бъчварова.

Според нея правителството се е справило добре с геополитическата ситуация, а атаките на опозицията е използвала за да разяснява своите политики. Имахме много голямо финансово предизвикателство наследено от предишния мандат, нямахме толерантност и климатично-атмосферно, отчете Бъчварова, след което все пак даде положителна оценка на първите 100 дни управление.

Като положителни резултати Бъчварова отчете съставянето на програмата за управление, разработена на базата на програмната декларация. Има много добра съгласуваност в работата между министрите и с парламентарните групи, които подкрепят правителството, обяви тя. "Общият стил на управление е решаването на проблемите да не се отлагат", каза Бъчварова. Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация посочи, че кабинетът е стартирал широк фронт от реформи в няколко сфери - съдебната, здравната, образователната и пенсионната. Стартирала е програмата за саниране, възстановена е работата по основните инфраструктурни проекти, отчете тя.

По отношение на онова, което предстои на кабинета и в което все още не са постигнати исканите резултати, Бъчварова призна, че в най-голяма степен това е сработването между правителството и парламентарните групи. "Това е процес, който тече и ще тече по време на целия мандат", каза тя и призна, че особената но най-добра възможна формула на управление поставя кабинета в ситуация във всеки момент да съгласува позиции, което е трудно, но дава резултати. Като слабост Бъчварова отчете, че "в бързината и желанието за най-добри резултати" понякога управляващите прескачат координационните процеси, но това е поправимо.

Времето е кратко и не може да се види амбицията ни да решаваме проблемите по принцип и да наблегнем на превенцията, каза тя. По отношение на нетрадиционно големия брой вицепремиери Бъчварова коментира, че това не се дължи на многопартийния кабинет, а е съзнателно решение с цел оптимизиране на процесите и на практика е първата реформаторска мярка.

Румяна Бъчварова категорично опроверга обвиненията в кадрова чистка. "Данните от последните 10 дни показват, че 77% са новите назначения в органите на власт и техните заместници, 85% са членовете на политическите кабинети, останали са 15% от предишно управление и едва 14% са новите назначения в държавни агенции", каза тя.

Видимо е че правителството излезе от международната изолация. Това потвърждават важните визити на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на външния министър на Великобритания Филип Хамънд и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, каза вицепремиерът Меглена Кунева.

Тя подчерта, че се е засилила и подкрепата на ЕК за българското правителство. Докладът на ЕК разчиства пътя на всеки, който иска да прави реформи, аз го превеждам като подкрепа за правителството, каза тя. Реформаторският блок е гарант за надеждност и последователност на реформите, увери Кунева.

Най-голямото предизвикателството пред правителството беше балансът между осигуряването на стабилност и стартирането на ключови реформи. Не си позволихме да залитаме нито в едната, нито в другата посока, но стрелката по-често сочеше в посока стабилност, отколкото другаде.

Това признание направи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на отчетната пресконференция по повод първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов".

През първите 100 дни въпреки странната и до голяма степен непозната конструкция, правителството работи не като механичен сбор от политически сили, а като един действащ механизъм, обяви Дончев. Според него този механизъм се справя не само с рутинните си задачи, но и с международни и климатични кризи, както и с кризи причинени от "човешката глупост", визирайки случая с КТБ. Предимство на коалиционния формат е, че един проблем може да се разгледа от различни гледни точки, каза той.

Намерихме голяма степен на единомислие, това ми помага да работя със самочувствие и да чувствам подкрепа в кабинета. Имаме различия, но желанието да се правят реформи и да се променят към по-справедливо решение натрупани проблеми е налице, каза вицепремиерът по социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин взе участие в отчетната пресконференция за първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов" заедно с останалите трима вицепремиери. Мотивацията на АБВ и лично на Калфин да участват в кабинета е да дадат своя принос за стабилизиране на ситуацията и за промените във важните сектори, които отдавна са натрупали проблеми, посочи той.

Социалната политика е приоритет на правителството на Бойко Борисов, обяви Ивайло Калфин. Той посочи, че се чуват много спекулации от предишните управляващи, но за въведените от тях социални мерки, вероятно взимани с добри намерения, парите са свършили още към края на ноември миналата година. "Въпреки съкращаването на общия бюджет парите за социална политика се увеличиха с 200 млн. лева и това е свидетелство за това, че социалните въпроси са важни", каза Калфин.

Вицепремиерът по социалната политика каза, че първите две одобрени европейски програми за новия период са свързани "Човешки ресурси" и програмата за помощ на най-бедните. Ивайло Калфин обяви, че няма да е коректно да не признае, че това е резултат не само от появата на новото правителство, а и на натрупана преди това работа.

Ивайло Калфин отчете свършеното по основните приоритети - политиката на труда, на доходитге, социалната справедливост и пенсионната реформа. "През 2015 година увеличихме средствата двойно за регионите, в които има висока безработица", отчете Калфин. Той добави, че се работи интензивно по пенсионната реформа, като идеята не е да се промени един или друг параметър, а да се променят всички параметри така, че системата да стане по-предвидима и да има по-високи пенсии за хората.

Възстановеното доверие е мантра, но е факт, каза още вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика. Той отчете възстановени инвестиции в тежка инфраструктура и стартирането на програмата за саниране.Подкрепи Economic.bg