Кабинетът одобри 22 млн. лв. за 30% по-високи заплати в НАП и митниците

Средствата са за служители „на първа линия“, чиито задължения включват пряк контакт с други лица

Кабинетът одобри 22 млн. лв. за 30% по-високи заплати в НАП и митниците

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството одобри промени по бюджетите на няколко министерства, свързани с предложението да бъдат увеличени с до 30% заплатите на персонала в 28 администрации в страната, „натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19.

Тук трябва да влязат служители "на първа линия", чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.

Разчетите са направени при 30% увеличение на заплатите и на осигурителните вноски.

Според пресцентъра на Министерски съвет към финансовото министерство са направени вътрешни промени и чрез тях са пренасочени 22.4 млн. лв. към двете администрации под шапката на МФ – Национална агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници“.

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 5.1 млн. лв. за същата цел и към Министерство на земеделието, храните и горите, както и 15 млн. лв. за повишаване на служителите „на първа линия“ към администрациите под опеката на Министерството на труда и социалната политика.

За министерство на здравеопазването са одобрени допълнителни разходи в размер на 10.5 млн. лв. За увеличаването на заплатите на персонала на Дирекцията за национален строителен контрол към МРРБ са одобрени 827 хил. в.

Със същата цел са одобрени и промени в бюджетите на Министерство на туризма, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на вътрешните работи и Министерството на околната среда и водите.

Припомняме, че идеята за увеличаване с 30% на заплатите на 28 администрации бе обявена в края на миналата седмица на сайта за обществените консултации. В мотивите на документа пише, че повишението на възнагражденията е договорено на Коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти като част от новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза.

Коментари: 0