Туроператорите ще получат 6 млн. лв. за пропаднали пътувания

Кабинетът одобри финансовата помощ за неосъществени екскурзии през миналата година

Туроператорите ще получат 6 млн. лв. за пропаднали пътувания

Снимка: Красимир Свраков

364 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Туроператорите ще получат помощ от 6 млн. лв., които да разплатят към клиенти, чиито пътувания в периода от 1 март до 31 декември 2020 г. са пропаднали заради пандемията. Министерският съвет прие Постановление, с което определя реда и условията за получаване на парите. Това заяви министърът на туризма Стела Балтова на брифинг след проведено заседание.

„Средствата ще бъдат разпределени на пропорционален принцип спрямо броя на подадените заявления и спрямо реализирания оборот без ДДС, но не повече от 10% от реализирания оборот през 2019 г. и не повече от размера за разликата оборота за 2019 г.“, посочи Балтова.

Мярката трябва да получи одобрение от ЕК. Според Балтова това може да се случи до няколко седмици. Средствата ще бъдат прехвърлени към бюджета за следващата година и няма да бъдат загубени.

Припомняме, че парите бяха заложени при актуализацията на бюджета. Одобрените днес 6 млн. са част от 70-те млн., с които държавата подпомага българския туризъм. Какво ще се случи с гласуваните 4 млн. лв. за екскурзоводите – все още не е ясно.

„Предизвикателен, но същевременно успешен зимен сезон“ – така ресорният министър определи настоящия туристически сезон. Балтова заяви, че стриктно ще се следи за спазване на противоепидемичните мерки в хотели и ресторанти по зимните курорти.  

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg