Как едно безизвестно приложение стана хит в Китай

WeChat има по 600 млн. активни потребители месечно

Как едно безизвестно приложение стана хит в Китай

Снимка: flickr

Автор: Ивайла Раденкова

Може би не сте чували за WeChat, но в момента това е едно от най-популярните приложения в Китай

Потребителите на приложението могат да правят почти всичко през него – да играят игри, да изпращат пари до роднини и приятел, да провеждат видео разговори, да поръчват храна, четат новините от деня, или пък да си запазят час при лекар. Общо взето, това е китайската версия на Facebook, пишат от TechInsider.


Влианието WeChat е ненадминато в китайската онлайн мрежа“, се казва в анализ на China Skinny. “Това приложение обхваща всичко, чрез което потребителите комуникират. Чрез него, те могат да споделят всичко с близките и да закупят всичко от билети за кино до това да си поръчат такси.“

WeChat има 600 млн. активни месечни потребители само за август 2015 г. и само 70 млн. от тях са извън Китай. На китайски, името на компанията е “Weixin”, което означава „микро съобщение“. Мулти милиардната компания Tencent лансира WeChat преди четири години като начин да се свържеш с хора чрез интернет връзка.

Сега приложението може много повече от това просто да изпраща съобщения. Милиони хора го използват, за да извършват мобилни плащания и плащания на такси, видео разговори, да играят игри и много други.

Използващите WeChat може да сканират QR кодовете си за да добавят приятелите си в приложението. Това доста препокрива системата на снапкодовете на Snapchat, които изпълняват същата функция.


Също така, когато потребителите разтръскат  (физически) телефоните си едновременно, се свързват автоматично помежду си по едно и също време.


Има и други креативни начини да се запознаеш с хора през приложението – примерно чрез игрите на WeChat. „Приятелският радар“ показва хора, които са онлайн близко до вас. Още една интересна добавка е Drift Bottle, която ви позволява да създадете съобщение, което да изпратите виртуално по море до всички използващи WeChat в дадения момент. След като съобщението ви бъде видяно, всеки може да отговори и да проведете диалог.


Коментари: 0