Как се справя Пловдив с липсата на кадри за индустрията

Бизнесът и образованието си подават ръка в развитието на дуалното обучение

Как се справя Пловдив с липсата на кадри за индустрията

Мрежа от предприятия, които да вземат участие в системата на дуално обучение, вече се изгражда в Пловдив. Целта е включването на поне 20 фирми от Пловдив и областта, а плановете са от следващата година поне 15 паралелки да започнат работа по програмата. Това обяви зам.-кметът Стефан Стоянов пред Plovdiv24.bg.

Добрата новина е, че още тази есен има пилотна паралелка, която започва с дуалното образование. За първи път в България, организирано по немски образец, дуалното образование се въвежда в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване Христо Ботев от следващата учебна година.

В „Тапицерство и декораторство“ с прием след 7 клас ще се обучават 26 деца, 13 с прием след 8 клас пък ще учат за „Производство на тапицирани изделия“.

Логиката на системата е образованието да се прехвърли на терен в производствата, там където реално се случва самото обучение, коментира Стоянов.

„Като цяло има постоянен недостиг на квалифицирани хора, но ние вече направихме няколко браншови срещи – включително с училищата и компаниите, и търсим различни механизми за сътрудничество. Трябва да се работи в 2 посоки – популяризиране на дуалната система и популяризиране престижността на професионалното образование“, сподели още зам.-кметът.

„Трябва да си дадем сметка, че е необходимо образованието да се напасне към нуждите на индустрията. Има десетки примери за предмети, които се изучават, а са излишни. Сега има възможност, ако директорите са гъвкави, да се пренастроят учебните програми и да се ориентират към бизнеса, където има недостиг на редица ключови кадри“, обясни той.

Като пример Стоянов посочи стругарите, които отдавна са се спревърнали в експерти по управление на машини за стотици хиляди левове. „Това е една доста по-различна работа като компетенция и можене, говорим за доста квалифицирана работа, с друго заплащане и т.н.

Наша отговорност е да обясним, че няма нищо лошо в това да си професионалист и не непременно да си по-лошо платен. Добрите специалисти получават доста по-високи заплати от редица висшисти, а този процес ще се задълбочава“, заяви зам.-кметът и поясни, че тепърва ще става все по-престижно да се получава професия, което гарантира ранно включване и ориентиране в пазара на труда, както и осигуряването на добри средства за живот.

Той съобщи още, че след среща с министъра на образованието е взето решение през юни, заради голямото струпване на индустрията и ниската безработица в Пловдив, в града под тепетата да се проведе среща с работодателите, на която да се представят отново плюсовете на дуалното образование.  

Коментари: 0