Как ще повлияе Brexit на развлекателната индустрия

Напускането на ЕС ще се отрази върху сектори, формиращи голяма част от БВП-то

Как ще повлияе Brexit на развлекателната индустрия
3839 ~ 2 мин. четене

Великобритания избра да напусне Европейския съюз с провеждането на исторически референдум. 48 часа по-късно, последиците от това решение започват да добиват все по-ясни очертания. Влиянието на Brexit няма да се простре само върху икономиката и политиката, но и върху кино, телевизионната и музикалната индустрии, които са голяма част от брутния вътрешен продукт на Великобритания.

Музика

Няколко са наистина важните последици от напускане на ЕС. За работещи музиканти възможността да влизат и излизат от всяка европейска страна без специална виза позволяваше турнета и концерти да се правят сравнително лесно и евтино.

Сега обаче британските музиканти ще имат нужда от работна виза за всяка една страна, в която ще свирят. Това ще е реципрочно за всички европейски музиканти, които имат уговорени концерти и турнета на Острова. Допълнителните разноски биха ограничили пътуването на по-малки банди.

Друг голям проблем за пътуващите музиканти е неминуемото поскъпване на самолетните билети.

Заради срива на паунда и разликата във валутите, бюджетите за концерти, фестивали и групи могат да понесат големи удари. Ако цената на едно музикално турне е пресметната в британски паунди, то тя може да се окаже далеч по-висока или по-ниска от реалната й стойност.

Повечето фабрики за дискове и винил се намират в Европа. Новите тарифи и търговски споразумения биха повишили цените на т.нар. „физическа музика”, което неминуемо ще доведе до по-ниски продажби.

Кино

Европейският съюз има специална програма за финансиране на кино, телевизия и дигитални медии. Много вероятно е Великобритания да няма достъп до тези пари оттук нататък.

Подобно на музикантите, големите филмови продукции, които обикновено не се снимат само във Великобритания, ще се оскъпят заради по-високите цени на самолетни билети и нужните работни визи.

Ще се променят и условията за заснемане на продукции в различни части на Европа.

Цените на филми, сериали и предавания от Европа скочиха почти двойно след новината за Brexit, което оскъпява купуването им за британския пазар.

Авторски права

Великобритания няма да има право на глас на предстоящо заседание на Европейската комисия, на което ще се решават законите за авторско право в Европейския съюз. Тези правила със сигурност ще бъдат различни за продукцията излизаща от Великобритания към Европа.

Макар да е много малко вероятно, канали и радиостанции, част от Европейския съюз, може да пускат по-малко британска музика и филми. ЕС има специална квота какво трябва да е съдържанието на развлекателната програма спрямо страните-членки на ЕС, но с излизането на Великобритания, това ще се промени за британската продукция.

Дълготрайният ефект от Brexit върху развлекателната индустрия е неясен, защото тепърва предстои да се договорят условията за излизането на Обединеното Кралство. Първи истински прогнози и резултати се очакват чак след минимум 2 години.Подкрепи Economic.bg