Как вървят цените на жилищата в Пловдив

Пловдив се оказва и изключително привлекателен за дигиталните номади, казват експертите

Как вървят цените на жилищата в Пловдив

Снимка: Economic.bg

Бюджетът на купувачите на имоти в Пловдив се е повишил през деветмесечието на годината, като инвестицията в покупка на жилище достига до 70 000 евро. Това обобщиха днес брокери на недвижими имоти по време на бизнес закуската на Imoti.net в града под тепетата, цитирани от Kmeta.bg.

„Средната цена на жилище в центъра на Пловдив е 854 евро на кв. м, в кв. „Кършияка“ достига до 827 евро на кв. м, в кв. „Смирненски“ доближава 708 евро на кв.м. Цената на кв. м в „Кючук Париж“ е 691 евро, а в „Тракия“ – 667 евро“, отчете брокерът на недвижими имоти Мирослав Язов.

Въпреки по-високия бюджет, който домакинствата трябва да отделят за покупка на жилище, през деветмесечието на 2018 г. в Пловдив има ръст на сделките с близо 2% спрямо същия период през миналата година. Купувачите са от цялата страна, като често има и такива от Украйна и Молдова, а 43% от запитванията към агенциите на недвижими имоти са за тристайни апартаменти. Все повече хора се възползват от ипотечен кредит за закупуване на жилище – около 34%, като средният размер на банковия заем е 80 000 лв. Най-голямо е търсенето на имоти в кв. „Смирненски“, в близост до индустриалната зона. В този район преобладаващ е българският инвеститорски интерес.

„Пловдив се оказва и изключително привлекателен за дигиталните номади, които в крак със световните тенденции избират да работят от вкъщи. Това обяснява и увеличението на дяла на жилищното строителство в града за сметка на офисните пространства“, коментират експертите.

Голям интерес има и към инвестирането в имоти за краткосрочно отдаване, който според брокерите се дължи на туристическия поток към Европейската столица на културата. Наемът на такова жилище варира между 30 и 60 лв. за нощувка, а този тип предприемачество се превръща в изключително доходоносна дейност за собствениците.

Все повече семейства предпочитат да притежават и имот извън големия град, като търсенето на вили в близост до Пловдив е засилено. Популярни са къщите в с. Дълго поле и с. Строево, където купувачите от региона избират да прекарват уикендите си.

Коментари: 0