Какви са новите облекчения при кандидатстването за безлихвените кредити

Програмата на ББР дава повече възможности за сезонните работници и младежите, излезли на пазара на труда

Какви са новите облекчения при кандидатстването за безлихвените кредити

Снимка: Pexels

4007 ~ 2 мин. четене

Изискването кандидатстващите за безлихвен кредит да не са се възползвали от друга мярка, осигурена от държавата за физически лица във връзка с пандемията, отпада според изготвените и публикувани от Българската банка за развитие промени в програмата.

Така, ако останалите без работа заради затварянето на бизнесите със заповедта на здравния министър се възползват от получаването на компенсация от 24 лв. на ден, то те ще могат да получат безлихвен заем, стига да отговарят и на останалите критерии.

Държавната банка публикува всички промени в процедурата, които имат за цел да облекчат процеса и предназначените за физическите лица средства по линия на кредитите, така че да бъдат изразходени.

Приетите промени предоставят възможност за подкрепа на повече хора, включително такива, които веднъж са били в неплатен отпуск, а след това са оставали без трудов договор и са били насочвани към бюрата по труда.

С промените се увеличава и максималният допустим размер на кредитите – до 6900 лв. Кандидатстващите за увеличение на вече взет заем до 4500 лв. трябва да предоставят и по-малко документи в сравнение с първоначалното им кандидатстване. Освен искането за кредит е нужен единствено документ от работодателя за неплатен отпуск (за лицата на трудов договор), или декларация по образец на НАП за ново прекъсване на дейност (за самоосигуряващите се лица). Това важи дори ако клиентите се обръщат към различна банка от тази, която им е отпуснала първоначалния кредит.

Програмата на ББР дава повече възможности и за включване на сезонните работници и младежите, започнали трудовата си дейност през 2020 година. Достатъчно е лицето да има общо 3 месеца трудово правоотношение в периода между 01.01.2020 г. и датата на кандидатстването му за кредит. За този тримесечен период е необходимо да има декларирани и/или платени осигуровки от работодател, в случай, че са били дължими.

За самоосигуряващите се лица е нужно да са декларирали или платили осигурителните вноски, дължими след 01.01.2020 г. - само за периода, в който са осъществявали дейност.

Отпада условието лицата да не са получавали други възнаграждения за трудова дейност от друг източник, както и това лицето да има поне 5 отработени дни през месец март.

Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

С изчерпан гаранционен лимит са Общинска банка и Интернешънъл Асет банк.

Преди да стартира предоставянето на заемите по новия дизайн на мярката предстои подписване на допълнителни споразумения с всяка от банките партньори.

Дaннитe нa ББP ĸъм ĸpaя нa нoeмвpи пoĸaзвaт, чe пo-мaлĸo oт пoлoвинaтa пpeдвидeнa cyмa зa гapaнции e изпoлзвaнa. Πpичинaтa e, чe тъpгoвcĸитe бaнĸи, ĸoитo peaлнo отпускат зaeмитe, дaвaт нaд 30% oтĸaзи, a cpeднo oдoбpeнaтa cyмa e oĸoлo 4200 лв.

Подкрепи Economic.bg