Какви са цените за живот в Букурещ и София?

Вижте разликата в стандарта между столиците на България и Румъния

Какви са цените за живот в Букурещ и София?
Автор: Лора Горовска

Economic.bg реши да сравни цените в българската столица с тези в столицата на Румъния. Защо избрахме точно северната ни съседка? Българите често се сравняваме именно с румънците по борба с корупцията, реформи след влизането в Европейския съюз, стандарт на живот и често изтъкваме какви са нашите предимства. Разбира се, не пропускаме да отбележим и какви са недостатъците на Румъния.

На база на проучванията на английски сайт, данните показват, че за да постигнете същия стандарт на живот в Букурещ, какъвто е средният в София, ще са ви необходими около 3,241 лв. (7,484 леи). В изчисленията се включват храна, сметки, наем на апартамент за месец, разходи за транспорт и развлечения.   

Според данните потребителските цени в София са по-ниски от тези в румънската столица с 0,58%, наемите също са по-евтини с 10,77%. Цените по заведенията в Букурещ са 12,15% по-високи. Вероятно не е изненада, че у нас по-скъпи са единствено храните в магазините – с 5,38%. Покупателната способност в нашата столица обаче е с 13,48 % по-висока от тази в Букурещ.

За да сме по-конкретни, ето ги и цифрите:

Хранене в евтин ресторант в София излиза около 10 лв. на човек, в левове за същото в Букурещ ще платите 10,83 лв. Бирата в румънската столица излиза с 60 ст. по-скъпа от тази у нас, ако предположим, че цената за 500 мл е средно 2 лв. Едно капучино в северната ни съседка излиза 3,29 лв., а у нас – около 2 лв. Кока колата и водата в Букурещ са по-скъпи средно с около 80 ст.

Каква е ситуацията в магазините при основните хранителни продукти?

У нас приблизително с 20 ст. по-скъпи са млякото, белият хляб и оризът. Яйцата в Букурещ са лукс, в сравнение с тези в София, съответно 3,37 лв. за 12 броя и 2,71 лв. Пилешките гърди у нас са по-скъпи с около 70 ст. Лукът, марулята и портокалите са на приблизително еднакви цени за килограм с няколко стотинки разлика. Доматите обаче са с около 30 ст. по-скъпи за 1 кг у нас, сиренето ни също струва повече от румънското  с близо 50 ст/кг. Кутия цигари в България струва средно 5,20 лв, а в Румъния те са 6,50 лв.

Транспорт

Билетът за градски транспорт у нас е 1,60 лв., от 1 юни, когато увеличението влезе в сила. В Румъния цената е драстично по-ниска – 0,65 лв. Подобна е и ситуацията с такситата. В Букурещ тарифата за превоз на пътници за км е 0,60 лв., а у нас – 0,79 лв.

Жилище

Ако искате да си закупите собствено жилище в центъра на една от двете столици, определено ще ви излезе по-евтино у нас. За кв/м в София ще платите 2,185 лв., а в Букурещ – 2,661 лв. Ситуацията изглежда коренно различна, когато искате да придобиете жилище извън централната част на тези два града. В София цената на кв/м пада на 1,461 лв., а в румънската столица – 1,744 лв.

Ако предпочетете да живеете под наем в центъра, на месец ще са ви необходими 546 лв. в София и 648 лв. в Букурещ за едностаен апартамент. За същия размер жилище, но извън центъра, ще платите 379 лв. в българската столица и 440 лв. в румънската.

У нас наемите определено излизат по-изгодно, особено като се вземе предвид и по-високият стандарт на живот.

Спорт и забавления

За любителите на активния начин на живот месечната карта за фитнес в София е 46 лв., а в Букурещ – 65 лв. Цените за наем на тенис корт за 1 час в двете столици са почти еднакви – около 22 лв. Ако решите да отидете на кино, у нас ще трябва да приготвите 10 лв., а в Букурещ – 11 лв. на човек.

Заплати

Средните месечни нетни заплати в Букурещ са 917 лв., което е значително по-ниско възнаграждение от средното у нас – 1,011 лв.

Коментари: 0