Какво да вземем в ръчния ни багаж в самолета

Вижте съветите на ClaimCompass

Какво да вземем в ръчния ни багаж в самолета
Ръчният багаж е багажът, който имате право да вземете със себе си на борда на самолета. Той не се чекира и предава на гише и подлежи на специални изисквания при всяка авиокомпания. Ръчният багаж не трябва да съдържа забранени за пренасяне на борда предмети. Вижте съветите на стартъп компанията ClaimCompass:

Колко ръчен багаж мога да взема?

Преди полета си задължително проверете ограниченията за ръчен багаж на авиокомпанията, които се намират както в секция „Багаж“ на сайта й, така и във Вашата резервация, на бордната Ви карта или електронния билет.

При повечето нискотарифни авиокомпании, багажът трябва да бъде само един брой (не се позволява допълнителна дамска чанта, сак, плик, раница или чанта за лаптоп). При други авиокомпании освен стандартния куфар или раница се позволява още един брой по-малък ръчен багаж.
Въпреки, че изискванията за големина и тегло варират, най-строгите такива позволяват големина от 55х40х20 см и тегло от до 10 кг. Разбира се, при някои авиокомпании тези размери са по-малко ограничаващи и оставят на пътника свобода при опаковането.

Какво е желателно да нося в ръчния багаж, вместо в чекирания?

Винаги взимайте ценни и чупливи вещи при себе си по време на полета. Това са бижута, ключове, пари, електроника, лекарства и документи. Освен да Ви спести притеснения за сигурността на чекирания багаж, този начин на опаковане ще Ви гарантира спокойствието, че всичко необходимо и ценно е у Вас, ако чекираният Ви багаж се изгуби или забави след полета.

Ами ако не спазя изискванията за ръчен багаж?

Имайте предвид, че в много случаи (в зависимост от летището и авиокомпанията) ръчният Ви багаж ще бъде претеглен/премерен преди качване на борда. Ако размерите или теглото му не са в рамките на позволеното от авиокомпанията, най-вероятно ще трябва да платите глоба. А ако пътувате с нискобюджетна авиокомпания, глобата може да се окаже по-голяма от цената на билета Ви...

Съветът на ClaimCompass: Използвайте домашен кантар, за да проверите теглото на куфара си преди полета. А колкото се отнася до размера му – още при купуването на куфар или раница може да съобразите какъв обем ще Ви свърши работа за самолетни пътувания в бъдеще.

Течности и козметика в ръчния багаж

Принадлежности като крем, шампоан, гел, паста за зъби, лак за нокти, разтвор за лещи и други могат да бъдат пренасяни в ръчния багаж само, ако не надвишават 100 мл и ако се побират в прозрачна найлонова торбичка с общ обем 1 литър. Същото важи за безалкохолни напитки и течни храни, а алкохолните напитки са сред забранените за пренасяне субстанции в ръчния багаж.

Изключения: Служителите на проверката за сигурност правят изключения за пренасяне на храна за бебета и лекарства, които са необходими на пътника по време на полета.

Коментари: 0