Какво е да си Манса Муса – най-богатият човек в историята

Африканският крал притежавал повечето злато и сол на света

Какво е да си Манса Муса – най-богатият човек в историята

Африканският крал Манса Муса Кейта Първи е най-богатият човек в света за всички времена. По-богат, отколкото може да се опише, твърди „Тайм”. И е така, буквално. Състоянието му е непонятно, защото не може да му се даде точна цифра, пише Джейкъб Дейвидсън от „Тайм”. Все пак, ако трябва да се назове цифра, то тя  е близка до 400 млрд. долара. За сравнение, най-богатият човек днес - Бил Гейтс, притежава 80 млрд. долара.

Манса Муса управлява Малийската империя през 14-и век и земите му са пълни с природни ресурси, предимно злато. Той е бил господар и на световното производство на сол.

Муса Кейта Първи идва на власт през 1312 г.. Когато е коронован, му се дава името Манса, или крал на кралете. По това време Европа гладува и е в разгара на граждански войни, но много африкански кралства процъфтяват.

По време на управлението си Манса Муса разширява границите на империята си неимоверно. Той анексира град Тимбукту и връща властта над Гао. Империята му се простира на 2000 мили. Властва над райони, които днес населяват държавите Мавритания, Сенегал, Гамбия, Гвинея, Буркина Фасо, Мали, Нигер, Нигерия и Чад.

През 1324 г. той предприема поклонническо пътуване (хадж) до Мека, като изминава 4000 мили. Не е никак евтино.

Керванът му се простирал докъдето стига погледа. Хроникьорите описват антуража му от десетки хиляди войници, цивилни граждани и роби, 500 глашатаи, облечени в коприна и със златни жезли, много камили и коне, носещи тонове злато. Твърди се, че свитата му била от 60 000 души, от които 12 000 роби, и всеки роб носел по едно 2-килограмото кюлче злато.

Той носел толкова много злато, че когато спрял в Кайро и започнал да го раздава на бедните, предизвикал масирана инфлация. На града отнело години да се възстанови от паричната криза.

Екстравагантното му пътуване е описано от историците и увековечено в каталунски атлас от 1375 г. (на снимката) – една от най-важните световни карти на средновековна Европа.

Материалното богатство обаче не е единственото, което вълнувало краля. Като отдаден мюсюлманин, той отделил специално внимание на Тимбукту, урбанизирал го и изградил множество училища, джамии и университет.

Той нарежда и построяването на прочутата джамия Djinguereber, която стои и до днес.

След като царувал 25 години, Манса Муса умира през 1337 г. Наследен е от сина си Маган Първи. „Богатото наследство на краля устоя през поколенията и до днес има мавзолеи, библиотеки и джамии, които стоят като негов завет от златните години на малийската история” казват неговите изследователи.

Коментари: 0