Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм (обновена)

Шведските власти обявиха, че има четирима загинали и петнадесет ранени

Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм (обновена)

Снимка: Twitter

Камион се блъсна в тълпа от хора в Стокхолм на главната пешеходна улица "Дротнингатан", съобщава шведското радио, позовавайки се на свидетели на инцидента.

Според очевидците камионът се е врязал в хората с много висока скорост. Машината е спряла, след като се е блъснала във витрина на магазин „Оленс". Шведската полиция обяви, че загиналите са четирима, а петнадесет са ранени.

Властите разследват случая като терористичен акт. Министър-председателят на Швеция Стефан Льофвен даде изявления за медиите относно случилото се, като го определи като „атака срещу Швеция“ и заяви: „по всичко личи, че случилото се е терористичен акт“.

В социалните мрежи се разпространиха няколко видео клипа от инцидента, като на тях се виждат хора, които тичат в паника. Към 17.30 ч. българско време се появи информация, че вече има арестуван във връзка с атентата, но по-късно полицията я опроверга и разпространи снимка на заподозрян за нападението – човек с тъмен суичър и зелено яке, заснет от камери в близост до мястото на случая, съобщи AFP.

Според информация на Интерфакс, която се позовава на местни медии, камионът е принадлежал на пивоварна и е бил откраднат. Припомняме, че по подобен начин бяха извършени и нападенията в Берлин и Париж миналата година. 

Междувременно движението на метрото и влаковете в столицата бе преустановено по настояване на полиция.

Посолството ни в Швеция следи ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани, съобщиха от външно министерство. Препоръчва се на гражданите да избягват центъра на града.

Посолството е открило телефон за връзка с българското посолство при спешни случаи: +46 707 797 155

Последно обновена в 22.00 часа.

Коментари: 0