Карло Котарели - виртуоз на икономиите

Професорът по икономика се отличава с подчертана скромност и сдържаност

Карло Котарели - виртуоз на икономиите

Снимка: БТА

Авторитетният икономист Карло Котарели бе номиниран официално от президента на Италия Серджо Матарела да състави правителство.

Известно е, че става дума за технически кабинет, за "неутрално правителство", което ще управлява до произвеждането на предсрочни парламентарни избори.

Преди да се съгласи, Котарели трябва да проведе консултации с представените в парламента политически партии, за да прецени възможността за получаване на подкрепа от мнозинството. Най-вероятно неговият кабинет няма да бъде одобрен, но той и без това ще може да изпълнява "текущите задължения" до съставянето на ново правителство след нови избори, отбелязва ТАСС. Агенцията припомня, че в Италия решението за разпускане на парламента и за свикване на избори се взима от президента.

64-годишният Котарели, родом от северния италиански град Кремона, завършва университета в Сиена и получава докторска степен по икономически науки в Лондонското училище по икономика и политически науки.

Започва професионалната си дейност в централната банка на Италия, а след това работи във финансовия отдел на енергийната компания Ени (Eni). 

През 1988 г. Котарели постъпва на работа в Международния валутен фонд, където заема различни постове. Бил е ръководител на делегациите на МВФ в Италия и Великобритания.

През 2013 г. е назначен за извънреден комисар по ревизията на държавните разходи към правителството на премиера Енрико Лета.

Наричат Котарели "виртуоз в съкращаването на държавните разходи". Името му по-рано е било споменавано като възможен член на правителството. 

В президентския дворец "Куиринале" икономистът пристигна с раница на гърба си, след като слезе на римската гара "Термини" от влака от Милано, където преподава в престижния университет "Луиджи Бокони". Професор Котарели се отличава с подчертана скромност и сдържаност.

Той е противник на излизането на Италия от Европейския съюз и на отмяната на еврото. 

"Мисля, че сме длъжни да останем в еврозоната, излизането от нея би бил грешка", казва Котарели. 
Коментари: 0