Каталунският премиер е „много разрочарован“ от ЕС

Според него ЕС подкрепя правителството на Мариано Рахой

Каталунският премиер е „много разрочарован“ от ЕС
1348 ~ 1 мин. четене
Карлес Пучдемон, премиерът на Кталуния, където в неделя се очаква да се проведе референдум за независимост, изрази дълбоко разочарование от Европейския съюз (ЕС). Според местния лидер Общността тайно подкрепя испанското правителство на Мариано Рахой, което обяви утрешния вот за незаконен. 

В интервю пред в. "Ара" Пучдемон коментира: "ЕС е толкова смел, че излиза само с морализаторски речи от друго място на планетата. В този смисъл, съм много разочарован. Мисля, че Брюксел пренебрегна своята отговорност". 

Припомняме, че референдумът за независимост на автономната област в Испания е насрочен за 1 октомври. Макар централната власт в страната да го обяви за незаконен и да настоява, че той няма да се провежда, от дни в Каталуния тече усилена подготовка. 

Повечето граждани подкрепят идеята за допитването, смята Пучдемон, според когото Каталуния ще постигне "уважение и правото на изслушване". 

„Каталунците вече са спечелили борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и ще започнат пътя към нов живот от понеделник“, каза още премиерът, цитиран от БГНЕС. "Ние победихме страха, лъжите и измамите и преодоляхме натиска на авторитарната държава“, допълни той. 

Според актуално допитване, независимост искат 41% от жителите на автономната област, а 49% са против. За провеждането на референдума обаче се обявяват 80% от гражданите, макар някои да смятат, че то трябва да е съгласувано с централната власт в Мадрид.
Коментари: 0