Kaufland се отказа от Австралия преди да отвори и един магазин

Изненадващото решение ще остави 200 служители в страната без работа

Kaufland се отказа от Австралия преди да отвори и един магазин

Снимка: Kaufland

2078 ~ 2 мин. четене
Четвъртият най-голям търговец на дребно в света - Kaufland, дойде в Австралия преди по-малко от шест месеца с план да открие множество супермаркети. Днес обаче компанията обяви, че се отказва, още преди да е отворила и един магазин.

Германската верига обяви намерение да се оттегли от австралийския пазар, където планираше да отвори десетки търговски обекти, за да се фокусира върху европейския си бизнес.

Изненадващото решение ще остави 200 служители в Австралия без работа.

Kaufland обяви, че съдбата на съществуващите в Австралия имоти, които е закупила за търговски обекти и дистрибуция, ще бъде обсъдена в близко бъдеще.

„Това решение е насочено към бизнес дейности в Европа и по никакъв начин не е отражение на усилията на нашите местни служители или ръководство или подкрепата, която Kaufland е получила от австралийската бизнес общност или правителство“, се казва в съобщението на компанията.

В момента Kaufland оперира на европейски пазари, включително Германия, Полша и Чехия, като дава работа на повече от 132 000 души.

Изпълнителният директор на Kaufland International Франк Шуман се извини за решението. „Винаги сме се чувствали добре дошли в Австралия. Бихме искали да благодарим на нашите служители и се извиняваме за последствията, което това решение ще причини“, каза той.

Шуман добави, че макар решението да не е взето лесно, веригата трябва да се съсредоточи върху традиционния си пазар.

„В Европа виждаме голям потенциал за растеж. Ние ще оформяме активно консолидацията на европейския сектор на дребно, като по този начин ще затвърдим водещата си позиция“, каза той.

Миналата година Kaufland обяви своя агресивен план за навлизане в Австралия. През септември компанията потвърди, че е депозирала документи за девет обекта във Виктория и освен това имаше определени места в Южна Австралия с национална мрежа от 20 магазина.
Коментари: 0