Кения ще ползва балоните на Alphabet за интернет в селските райони

Компанията води разговори с големите оператори в страната

Кения ще ползва балоните на Alphabet за интернет в селските райони
284 ~ 1 мин. четене
Кения ще използва системата от балони на Alphabet Inc. за високоскоростен достъп до интернет с надеждата да свърже по-голямата част от селското си население с мрежата. Новината съобщи министърът по информационните технологии на Кения.

Известна като Project Loon, технологията е разработена от компанията X, лабораторията за иновации на Аlphabet.

Тя беше използвана от американските телекомуникационни оператори, за да осигури връзка с повече от 250 000 души в Пуерто Рико след урагана миналата година, припомня Ройтерс.

Джо Мухеру, министърът на информацията, комуникациите и технологиите на Кения, заяви пред Ройтерс, че представители на проекта провеждат разговори с местните телекомуникационни оператори относно внедряването на технологията.

"Екипът на Loon все още работи по договорите и се надяваме, че щом те бъдат подписани, всяка част от страната ще има покритие", каза той.

От компанията потвърдиха, че провеждат разговори на място, но не дават повече подробности.

"Ние винаги сме в разговори с правителствата и телекомите по целия свят", заяви говорител на Проект Loon в Лондон.

С повече от 45 милиона души население, големите градове в Кения са обхванати от операторски мрежи, но извън тях остават големи селски райони.

Подкрепян от Microsoft кенийски стартъп се опитва на неизползвани телевизионни честоти да свърже с мрежата някои от тези селски общности.

"Loon е друга технология, която се въвежда, която може да се използва от лицензираните оператори," каза Мухеру, добавяйки, че това ще помогне на правителството да постигне целта си интернет да достигне до всички.
Подкрепи Economic.bg