КЕВР предлага по-евтино парно и топла вода

Планираното намаление е различно за отделните топлофикационни дружества

КЕВР предлага по-евтино парно и топла вода
160 ~ 1 мин. четене

Парното и топлата вода да поевтинеят от април, това предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предвижданото намаление е различно за отделните топлофикационни дружества. За двете най-големи топлофикации - София и Пловдив, поевтиняването ще е почти символично, докато в Плевен мегаватчас топлоенергия ще се продава с 15 лева по-малко, съобщава БНР.

Поевтиняването на топлоенергията е възможно заради предстоящото намаляване на цените на газа с около 23% от следващия месец. Падането на цените на парното и топлата вода ще се усети най-силно в Плевен, където и сега топлоенергията е най-евтина. Там от април спадът ще е 15 лева за киловатчас и той вече ще се продава за 36 лева без ДДС.

С 11% падат цените във Враца и Разград, с 9% - във Велико Търново, с 5% - в Бургас и Варна. В столицата поевтиняването ще е 3%.

С около 50 стотинки за киловатчас по-малко ще се продават топлата вода и парното в Пловдив, където промяната е почти пренебрежима. Тези предложения за нови цени на газа, парното и топлата вода предстои да бъдат обсъждани, преди Комисията за енергийно и водно регулиране да вземе окончателно решение

Подкрепи Economic.bg