Иванов: Ще търсим начин да свалим цената на газа през есента

Председателят на регулаторът ИВан Иванов е категоричен, че няма политически натиск

Иванов: Ще търсим начин да свалим цената на газа през есента
След като реши да одобри поскъпване на природния газ с близо 30%, а на отоплението средно с 26%, сега КЕВР обещава да направи всичко възможно да свали цените до есента. Обещанието бе направено от председателя на регулатора Иван Иванов в ефира на БНТ. Това може да се случи, само ако цените на петрола на международните пазари поевтинее, или „Булгаргаз“ отново има надвзет приход.

Иван Иванов е категоричен, че върху КЕВР вече две години няма политически натиск, но изказването му за евентуалното поевтиняване на газа идва след множество критики и от двете големи партии – ГЕРБ и БСП, по повод поскъпването от 1 април.

"Задкулисно мен никой не може да ме натиска, натискат ме чрез изявления в пресата", каза Иванов като персонално спомена лидера на БСП Корнелия Нинова, която призова да се отложи решението за повишаване на енергийните цени.

Шефът на КЕВР обясни, че преди, когато съставът на комисията бе назначаван от правителството, той е изпълнявал определени политически поръчки, между които и тази да се поддържа ниска цена на парното, а да се повишава цената на тока, която се плаща от всички.

„Има ли логика 5.5 млн. граждани, които не ползват парно чрез сметките да доплащат парното отопление на няколко града в страната“, попита риторично Иванов. Той посочи, че от 2 г., откакто КЕВР е независима, вече трябва да взима справедливи решения. Едно от тях е премахването на това субсидиране на парното на софиянци от хората от отдалечените и бедни райони. Според него сега този проблем е изчистен и хората трябва да знаят, че плащат това, което струват топлинната и електрическата енергия.

На въпрос за това докога потребителите ще плащат огромни загуби на вода, той обясни, че се надява водните дружества добросъвестно да използват средствата си за инвестиции за подмяна и ремонти на водопроводната мрежа. Но предупреди, че това е дълъг и скъп процес. Планът за София бил при загуби по трасето на 49% от водата в момента, през 2025 г. процентът да спадне на "само" 33.
Коментари: 0