КФН намери заместници на отстранената „РСМ България”

Шест одиторски компании ще поемат 24 пенсионни и застрахователни компании

КФН намери заместници на отстранената „РСМ България”
Комисията за финансов надзор (КФН) определи одиторите, които ще заместят отстранената заради измами „РСМ България”. Дружеството беше един от ключовите проверяващи на застрахователните и пенсионните компании в рамките на течащата в момента мащабна проверка на качеството на активите в небанковия финансов сектор. Всички 24 дружества, които бяха проверявани от "РСМ България", сега ще бъдат поети от шест одиторски компании (виж ТУК).

Преди две седмици КФН изключи „РСМ България” заради установена съществена невярна информация в документите на дружеството. А застрахователните и пенионноосигурителните дружества бяха длъжни незабавно да прекратят договорите си с дружеството и да посочат нов проверяващ до 12 септември.

"За да не бавим процеса по проверките на застрахователните и пенсионноосигурителните дружества, направихме необходимото, за да можем да определим новите проверяващи по най-бързия начин. Потвърждавам категоричното ни намерение проверките на този сектор да приключат до края на годината“, коментира председателят на комисията Карина Караиванова.

До отстраняването на „РСМ България” се стигна след проверка на регулатора, която показа, че компанията е подала неверни данни за международните екипи, с които ще работи. Много от чуждите експерти, посочени като участници, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи, автобиографиите им са неверни, а подписите не са техни. Освен това в хода на течащите прегледи дружеството е продължило да отчита в редовно подаваните документи в КФН след началото на прегледите, че тези лица извършват работа в прегледите, което в рамките на разследването е категорично опровергано от същите.
Коментари: 0