Кинжалът на Тутанкамон е направен от метеорит

Ножът е направен от желязна сплав с високо съдържание на никел и кобалт

Кинжалът на Тутанкамон е направен от метеорит

Кинжалът, намерен в гробницата на Тутанкамон, се оказа направен от желязо с космически произход, сочи ново изследване, пише „Гардиън”.

Откритието е направено от италиански и египетски учени чрез рентгеново изследване, без да се нарушава целостта на древния артефакт.

Анализът е показал, че кинжалът е направен от желязна сплав с високо съдържание на никел и кобалт - химическият състав, характерен за скалите с космически произход.

Дръжката и ножницата на оръжието са украсени със златни орнаменти – цветя и пера. Сега то се намира в Египетския музей в Кайро.    

Изящният нож е открит от археолога Хауърд Картър през 1925 година. Кинжалът отдавна озадачава специалистите, тъй като желязото не е било твърде разпространено в древен Египет. Важна особеност е, че острието не ръждясва.

Медта, бронзът и златото са познати на човечеството от 4 хил. години преди Христа, но желязото се разпространява масово много по-късно. През 2013 г. учени доказаха, че намерените в Египет железни мъниста на над 5 хил. години също са направени от т. нар. метеоритно желязо с високо съдържание на никел.

Коментари: 0