Китай изгуби 161 милиардери заради спада на борсата

Джак Ма обаче е станал по-богат

Китай изгуби 161 милиардери заради спада на борсата
Неотдавнашните сътресения на китайския фондов пазар нанесоха тежък удар на свръхбогатите хора там. Броят на милиардерите в Голям Китай, който включва Тайван и Хонконг, е намалял със 161 души през миналата година, според доклада на Hurun Report.

Китайските активи бяха притиснати миналата година от спад на фондовите пазари, който надхвърли 25%, а в допълнение на това китайският юан се обезцени, обяви Hurun в публикувания Global Rich List.

Финансовите пазари бяха разтърсени през 2018 г. от опасения за забавяне на икономиката на страната и търговската война със САЩ. Анализаторите очакват икономическият растеж да достигне дъното по-късно тази година.

Броят на китайските милиардери е намалял от 819 на 658 през финансовата година, приключила на 31 януари.

Въпреки големия спад страната все още е дом на повече милиардери, отколкото има САЩ, където те са 584 души, което е увеличение с 13 души, според доклада.

Сред най-големите губещи в Китай са Ма Хуатенг, главен изпълнителен директор на интернет гиганта Tencent, чието богатство спада с 19% до 38 млрд. долара. Акциите в Tencent бяха силно засегнати от замразяването на нови разрешения от страна на държавата по легализиране на нови онлайн игри - основен пазар на компанията.

Уанг Джианлин от Dalian Wanda Group, някога най-богатият човек в Китай, претърпява 37% спад на нетното богатство до 17 млрд. долара. Уанг, който навремето оглавяваше разрастваща се глобална бизнес империя, през последните години беше фокусиран върху продажбата на активи от своя конгломерат за недвижими имоти и развлечения.

Джак Ма обаче е станал по-богат. Основателят на компанията за електронна търговия Alibaba се радва на ръст от над 20% на богатството си до 39 млрд. долара, което го прави най-богатият човек в Китай. Състоянието на Ма нарасна миналата година благодарение на рязкото увеличение на стойността на акциите на компанията за онлайн плащания Ant Financial. Той обаче все още е далеч зад най-богатия човек в света - американецът Джеф Безос. Hurun оценява нетното богатство на лидера на Amazon на 147 млрд. долара.

Поредица от големи китайски IPO-та (първично публично предлагане на ценни книжа) също катапултираха нови имена в редиците на свръхбогатите.

Джан Йонг сега е най-богатият собственик на ресторант в света, след като китайската верига за храна Haidilao стана публична в Хонконг миналата година. Джанг има близо 8.8 млрд. долара.

Друг нов участник в списъка на милиардерите е Джанг Ийминг, основател на интернет стартъпа ByteDance. Компанията, която стои зад куп популярни социални медийни приложения като TikTok, сега се оценява на около 75 млрд. долара.

"Въпреки забавянето на китайската икономика има значителни нововъведения, които идват от Китай с повече нови лица от която и да е друга страна в света," казва Рупърт Хогеверф, председател на Hurun Report.

Индексът Hurun измерва индивидуалното богатство към 31 януари. Това изключва влиянието на възстановяването на китайските акции през февруари, което се дължи на надеждите за повече стимулиращи мерки от страна на китайското правителство и оптимизъм за потенциална сделка със САЩ и край на търговската война.

Бенчмаркът Shanghai Composite е нараснал с близо 14% от началото на февруари, коментира CNN.
Коментари: 0